Anna Jacobs
Centrumledare för Substitutionscentrum
Kontakta AnnaIngen förälder skulle väl frivilligt sätta en leksak som innehåller cancerframkallande ämnen i händerna på sitt barn. Ändå finns det en risk att vi gör det, i synnerhet om prylen i fråga kommer från en marknadsplats på nätet.
Kemikalieinspektionen har gjort en undersökning av elektroniska leksaker och leksaker i plast, och fann då att 40% av leksakerna innehöll för höga halter av farliga ämnen. Det handlar till exempel om ämnen som kan vara cancerframkallande och/eller hormonstörande och där lagkraven inte uppfylls.
Läs Kemikalieinspektionens nyhet om detta här:
https://www.kemi.se/arkiv/nyhetsarkiv/nyheter/2022-06-29-40--av-billiga-leksaker-pa-natet-hade-hoga-halter-farliga-amnen
På samma sätt som ingen förälder vill köpa leksaker som innehåller farliga ämnen så finns det nog få företag som vill sätta sådana produkter på marknaden. Nu har alla företag som granskades, utom ett, dragit tillbaka de farliga produkterna. Problemet är att området kemikalier i varor kan vara svårbegripligt för den som inte är kemist, och även för kemikunniga företag kan det vara svårt att få tillgång till information om kemikalieinnehåll genom leverantörskedjan.
När jag tänker på vilket oändligt stort antal produkter som finns på marknaden, inte minst via e-handel och marknadsplatser blir jag mörkrädd. Vi behöver bli bättre, både som företagare och som konsumenter, på att tänka på att även varor som inte upplevs som ”kemiska” faktiskt också innehåller kemikalier.
Vill du som företagare lära dig mer om hur du kan säkerställa att dina varor inte innehåller skadliga ämnen rekommenderar vi i Substitutionscentrum vår kostnadsfria utbildning. Där går vi steg för steg igenom hur du kan ta reda på vad varorna innehåller, hur du ställer krav på dina leverantörer och hur du kan följa upp att kraven följs.
Läs mer här:
https://www.ri.se/sv/utbildning/grundkurs-innehaller-dina-varor-skadliga-kemikalier