Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Wool comes from sheep
Foto: Open source

Kan man göra konstsilke av fårull?

Textilindustrin lämnar ett betydande avtryck på vår planet, en konsekvens av överkonsumtion men även av den linjära ekonomin där nyråvara tas in för produktion och passerar användarnas händer för att slutligen hamna på ständigt växande soptippar. Teknikutveckling för den cirkulära omställningen är ett viktigt fokus i våra FoU-labb.

Fårull är en naturlig fiber med många attraktiva egenskaper, till exempel kan den hålla bäraren varm och absorbera fukt. Processen för mekanisk återvinning av ull är också relativt väl utvecklad: använda tyger kan rivas till fibrer och sedan spinnas om till garn eller filtas ihop. Tyvärr fungerar denna återvinningsmetod mindre bra för blandade material där ull kombinerats med syntetfibrer. Det är anledningen till att vi nu utvecklar metoder för kemisk återvinning, där blandtextilier kan tas tillvara genom att ullkomponenten löses upp och sedan formas om till nya fibrer med våtspinning.

Detta kanske låter okomplicerat, men att lösa upp ullfibrer har visat sig vara en rejäl utmaning. Den främsta byggstenen i ullfibrer är det strukturella proteinet keratin, som återfinns i många biologiska material. Keratinmolekylerna är tvärbundna av beständiga disulfidbindningar som bidrar till ullfibrers goda mekaniska egenskaper, men också motverkar den upplösning som är nödvändig för att kunna våtspinna ullen och omforma den till nya ”konstsilke”-fibrer. På RISE i Mölndal pågår sedan några år forskning kring hur dessa disulfidbindningar kan brytas och återbildas på ett kontrollerat sätt, för att åstadkomma nya fibrer. 

Lyckligtvis får denna forskning stöd av engagerade partners inom textilindustrin. Jenny Odqvist Kristensson från Woolpower säger: "Vi vill gärna bidra till att driva textilbranschen mot att minimera sitt avfall, utveckla storskalig återvinning och ställa om till en cirkulär ekonomi. Drömmen vore att utveckla ett system där både produktionsspill och uttjänta produkter kan återinföras som råmaterial på fler sätt än med mekanisk återvinning, vilket vi använder redan idag för delar av vårt produktionsspill."

Franciska Dehler och Camilla Olsson från Filippa K delar den visionen: "Att kunna återvinna de blandmaterial vi ofta använder i våra signaturplagg är ett drömscenario för oss. Att använda nyutvecklade fibrer spunna från återvunnen ull kommer inte vara ett problem, så länge de håller en hög kvalitet. Vi är öppna för att anpassa användningen genom att låta materialet självt utveckla stilen." Marta Oliveira och Sonia Soares från Paulo de Oliveira påpekar att återvinning kommer att vara en nödvändighet inom en snar framtid: "Vi har redan svårt att göra oss av med den del av vårt produktionsspill som utgörs av blandmaterial, eftersom ingen vill ta hand om det. Det spill som består av ren ull återvinner vi själva till viss del, i form av kraftigare garner, men möjligheten att ta hand om all ull och spinna om den till fina trådar öppnar upp helt nya möjligheter. Vi har höga förväntningar på detta projekt!"

Südwolles Robert Kaminszky har en annan synvinkel: "Fibrer våtspunna av upplöst ull kan vara ett nytt och spännande sätt att använda den grövre ullen, som till exempel är typisk för svenska får."

Idag är jag stolt över att kunna visa upp de första fotona på fibrer spunna av upplöst svartfärgad ull, en stor framgång för mina hårt arbetande kollegor i labbet!

CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.