Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Mjölkkor i skugga
Foto: Per Peetz Nielsen

Klimatförändringar kommer att öka värmestressen hos svenska mjölkkor

Värmestress hos betande mjölkkor är vanligtvis kopplad till varmare klimat, men med nya rapporter om global uppvärmning blir detta även aktuellt i Sverige. Studier visar dock att ökande temperaturer redan påverkar svenska mjölkkor negativt, vilket gör värmestress till ett välbekant ämne inom landets mjölkproduktion.

Svenska mjölkkor äldre än sex månader ska enligt svensk djurskyddslagstiftning hållas på bete under en sammanhängande period i ett visst antal månader (2–4) varje sommar. På somrarna när djuren ska vistas på bete är de oftast ute under dagen och natten och tas sedan in i ladugården när de ska mjölkas. Allt vanligare blir det dock med stallsystem där korna hålls i lösdrifter och mjölkas i en mjölkrobot och i dessa system kan korna själva välja när under dagen de vill vara ute och när de vill gå in för att mjölkas. 

Vad är värmestress

Värmestress uppstår när värmen från omgivningen och kons metabolismen överstiger gränsen för vad kons värmeavgivning kan kompensera för. Värmen kommer då att ackumuleras i kroppen och kroppstemperaturen ökar. Karakteristiska tecken på värmestress inkluderar en ökad rektaltemperatur och andningsfrekvens samt ett minskat foderintag, som i sin tur resulterar i en minskad mjölkproduktion. Det varmare sommarklimatet leder både till fysiologiska och beteendemässiga förändringar hos mjölkkorna, men när den omgivande temperaturen överskrider kroppstemperaturen finns dock flera strategier för att klara av värmebelastningen. Att ändra sitt beteende och till exempel uppsöka skugga eller dricka mer vatten är en strategi för att undvika värmestress och lättare hantera värmen. Vid perioder av hög värme söker korna upp skugga om den finns tillgänglig och de kan anpassa sitt födosöksmönster efter värmen och tillgången på skugga. Om dessa strategier misslyckas och värmen överskrider vad kroppen har kapacitet att kompensera för kommer kroppstemperaturen öka och slutligen kan djuret få värmeslag och i värsta fall dö. Vid varma somrar fungerar dock den svala tiden på dygnet i Sverige som en säkerhetsmarginal för att minska effekten av värmestress på produktionen. 

Dygnsrytm och tid på bete

Kor på bete har en bestämd dygnsrytm med alternerande perioder av bete och idisslande/vila. Betesbeteende sker i fyra till fem perioder, vanligtvis runt gryning, ett par gånger under dagen samt vid skymning. Kor är i allmänhet mer synkroniserade i sitt beteende under betesperioden än vad de är under inomhusperioden, och de påverkar i hög grad varandras beteenden. Korna är som mest aktiva vid soluppgång och solnedgång och betesperioderna är oftast som längst då. Detta betyder att under varma perioder kan minskat tillgång till bete under den varmaste tid på dygnet potentiellt minska effekten av värmestress.

Val av utevistelse

Kor som kan gå fritt in och ut från bete har möjlighet för att uppsöka skugga inomhus om värmen utomhus blir för hög. På detta sätt kan de enklare själv reglera i hur stor grad de kommer att påverkas av utomhustemperaturen. Detta kräver dock att inomhusklimatet påverkar mindre än att vara utomhus. Detta betyder att under dagar med en hög utomhustemperatur så kommer korna att stanna inomhus till sent på eftermiddagen då temperaturen utomhus är på väg ned (Fig 1). Samma beteende kan dock också observeras om det regnar ute (Fig 2).

Slutsats

Resultaten från studier i Sverige visar att även om korna inte lider av kraftig värmestress under en svensk sommar, så blir de ändå påverkade av värmen, vilket inverkar på deras välfärd och resulterar i en minskad mjölkproduktion. På dagar med hög temperatur ägnar kor mindre tid utomhus på dagen och kompenserar för detta med att öka deras utevistelse på natten. Det svenska klimatets svala nätter och kornas ändrade beteendemönster vid varmt väder kan därför vara en trolig orsak till att mjölkproduktionen i Sverige ännu inte har visat sig att minskade i samma utsträckning som studier från ett varmare klimat. 

Mer information om hur mjölkproduktionen påverkas i olika stadier av laktationen efterfrågas. Samt hur produktionen och beteendet påverkas hos kor som inte själva har möjlighet att välja att uppsöka skugga eller stanna inne i stallet när det är varmt. Det är tydligt att kor i svenska studier ändrade sitt beteende for att slippa vara ute, när det var som varmast under dagen. Därför rekommenderas att kor i besättningar, där den möjligheten inte finns, av välfärdsskäl bör ha tillgång till skugga på betet.

Per Nielsen - senior forskare på RISE Biträdande centrumchef för SustAinimal

Fyra tips för att minska värmestress

  1. Låt korna går inne på varma dagar.
  2. Se till att det finns rent vatten och att vattentrågen är rena.
  3. Använd bete med naturligt solskydd i form av träd.
  4. Använd fläktar eller vattenspridare inomhus för att kyla korna.

Läs mer på Kunskapsnav Animalieproduktion hemsida om olika lösningar för att minska värmestress

Micromist Systems jobbar med ett system för att kyla inomhusluften i stallet. Vatten sprids i stallarna under mycket högt tryck vilket skapar en kylande vattenånga. Fördelen är att det inte blir blött i stallet då vattnet förångas och endast kyler den omkringliggande luften.  

Britespan Building systems tillverkar byggnader i stål med vävda väggar och tak. De kan leverera hela stall men ur ett svenskt perspektiv är byggnaderna riktigt intressanta för att skapa skugga på beten då de är enkla att montera upp och ner när betessäsongen börjar och slutar.

Länk till publikationer omkring värmestress hos kor under svenska förhållande

Per Peetz Nielsen

Senior Forskare

+46 10 516 69 29

Läs mer om Per Peetz

Kontakta Per Peetz
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.