Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Kvinna-sitter-vid-tågspår-i-tunnel

Så kan din organisation bli mer rustad för framtiden

Att navigera i en föränderlig värld är en svår uppgift. Genom att lyfta och utforska osäkerheter och diskutera möjliga utvecklingar och frågeställningar kring dessa ökar vi förmågan att se möjligheter och hot i framtida utvecklingar, vilket förhoppningsvis gör att vi kan fatta aktiva beslut om vägval och åtgärder snarare än att vara reaktiva.

Inom RISE har vi gjort årliga Framsyner inom samhällsbyggnadsområdet för att just öka vår egen och våra kunders och samarbetspartners förmåga att se framtida möjligheter och hot för att staka ut en riktning för framtidens samhällsbyggnad i Sverige. Vi har använt oss av Framsyn som är en metodik utvecklad för att lyfta blicken mot längre tidshorisonter och öka förståelsen för hur olika trender, utvecklingar och osäkerheter kommer att påverka framtiden. Vi har arbetat med olika metoder såsom trendspaning, scenarioanalys och nu senast utforskat osäkerheter och förändringar som kommer att påverka samhällsbyggandet inom de kommande tio åren. 

Experter från olika områden 

Framsynsarbetet är inget man gör på sin egen kammare utan vi har varit en stor grupp samhällsbyggnadsexperter på RISE som gemensamt identifierat viktiga områden där vi ser stora osäkerheter. Vi brukar också engagera experter från andra discipliner och personer som verkar i andra miljöer och kulturer än samhällsbyggnadsområdet för att få deras syn på framtida möjliga utvecklingar och osäkerheter. Det brukar vara väldigt värdefullt eftersom vi som experter tenderar att tänka ganska lika.

RISE Framsyn presenteras vid ett årligt webbinarium där vi bjuder in aktörer från byggsektorn som får reflektera över våra spaningar. Framsynen har även presenterats som en inledning och inspiration till framsynsarbete och strategidiskussioner i många företagsledningar, styrelser, strategigrupper men även som omvärldskunskap för medarbetare. 

Olika vägval och åtgärder

Det brukar bli väldigt intressanta diskussioner, där olika aktörer reflekterar på våra spaningar utifrån sina perspektiv och även tillför värdefull information om både möjligheter och hinder för olika vägval och åtgärder.

I årets framsyn så utforskade vi sex områden där vi identifierat att det finns osäkerheter som kommer att påverka vilken riktning som utvecklingen tar. 

  1. Det första handlar om hur mark, byggd yta och resurser ska nyttjas, hur man tar hänsyn till och prioriterar olika behov och vem som har rådighet över de beslut som fattas. 
  2. Det andra området handlar om hur den befintliga infrastrukturen men även utbyggnad av ny infrastruktur ska anpassas för både klimatförändringar och teknikförändringar för att vara relevant i framtiden.  Valen som görs kommer både att få konsekvenser på miljö, rättvisa, säkerhet och ekonomi och vara avgörande för tillgängligheten och robustheten för framtida förändringar. 
  3. Det tredje handlar om den snabba teknikutvecklingen som sker där de flesta system och produkter kommer att vara uppkopplade och övervakade och till och med autonoma. Samtidigt medför det ökad sårbarhet, integritetsproblematik och risk att okända kommersiella intressen styr allt mer. 
  4. Det fjärde området handlar om att både teknologisk såväl som demografisk utveckling kommer att påverka hur framtidens arbetsmarknad ser ut. Vissa nuvarande yrken försvinner samtidigt som det uppkommer behov av ny typ av kompetens, och livslångt lärande. Synen på arbete förändras inte minst bland unga som ofta prioriterar flexibilitet istället för en trygg anställning.
  5. Det femte området handlar om hur samhället kan styras för att framgångsrikt uppnå ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet och vilka faktorer som ska mätas och följas upp. 
  6. Det sjätte området handlar om hur beslut om vägval, investeringar, politik etc. som fattas i nutid påverkar vår möjlighet att lösa långsiktiga samhällsutmaningar som kräver gränsöverskridande samverkan. Detta i en värld som alltmer präglas av geopolitiska spänning och minskad tilltro till globala samarbetsformer. 

Här hittar du framsynen och kan även titta på webbinariet med inbjudna experter från Akademiska Hus, Trafikverket och Umeå kommun.

Min personliga erfarenhet är att det är både spännande och givande att arbeta med Framsyn. Det ger mig nya perspektiv på den verklighet vi lever i och hjälper mig att lyfta blicken från de frågeställningar vi jobbar med här och nu, vilket är viktigt för att vara relevant i mitt arbete. 

Kristina Mjörnell

Affärsutvecklare

Läs mer om Kristina

Kontakta Kristina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.