Oskar Westin
Affärsutvecklare
Kontakta OskarRISE roll i innovationssystemet innefattar bland annat en omfattande infrastruktur av testbäddar som kan accelerera utvecklingen av nya material och processer. Här träffar vi en av RISE forskare, Sara Wallsten, vars forskning nu omsätts i satsning på en ny pilot för uppskalningsförsök vid RISE dotterbolag MoRe Research i Örnsköldsvik.
En av fördelarna med att jobba som Affärsutvecklare på RISE är att få träffa och arbeta med så många intressanta personer och projekt. Sara Wallstén är forskare vid MoRe Research, ett dotterbolag till RISE, och har forskat ett antal år inom området skummaterial.
- Det vi kallar skummaterial är lättviktsmaterial som består till stor del av luft, tänk till exempel frigolit eller annan skumplast. På RISE fokuserar vi på att utveckla hållbara lättviktsmaterial genom att använda återvunna eller biobaserade råmaterial. Vi strävar efter att visa på möjligheterna med att framställa material som innebär minskad miljöpåverkan samtidigt som det upprätthåller hög prestanda. De tillämpningar vi främst tittat på är inom förpackningar, byggnadsisolering och även som luftfilter.
– Under flera år har vi varit involverade i och drivit olika forskningsprojekt som syftar till att utforska möjligheterna att framställa hållbara lättviktsmaterial. Det vi har observerat är att det finns betydande möjligheter att uppnå hög materialprestanda och skräddarsydda egenskaper beroende på de sammansättningar och recept som används. Vår grundläggande princip är att maximera användningen av biobaserade resurser för att minimera den totala miljö- och klimatpåverkan samt för att skapa förutsättningar för en cirkulär användning av materialen.
– Nästa steg i vår forskning är att testa och validera våra resultat på en större skala. Detta är avgörande för att möjliggöra en smidig övergång från laboratorieexperiment till praktisk produktion. Genom att skala upp processerna kan vi säkerställa att de nya lättviktsmaterialen kan produceras i tillräckliga mängder för att möta industrins behov och krav. Detta är en viktig del av att förverkliga potentialen hos våra forskningsresultat och bidra till en mer hållbar framtid inom materialhantering och tillverkning.
– En pilotanläggning ger oss möjlighet att producera tillräckliga mängder material för att genomföra omfattande marknads- och applikationstestning. Detta är viktigt för att förstå hur materialen presterar under verkliga förhållanden och för att säkerställa att de uppfyller de krav och förväntningar som olika branscher kan ha.
En fungerande pilotanläggning gör oss till en kompetent och effektiv partner för industriella samarbeten och partnerskap. Genom att kunna erbjuda tillverkning i större skala kan vi skapa mer relevanta resultat för potentiella samarbetspartners från olika sektorer, vilket kan öppna upp nya möjligheter för tillämpningar och marknader. Piloten som byggs kommer att vara öppen och flexibel för att partners ska kunna testa inte bara vår metod, utan även komma in med egna metoder och docka in i befintlig infrastruktur.
- Delar av piloten är på väg att installeras i den splitternya pilothallen i Örnsköldsvik medan andra system fortfarande har en leveranstid kvar. Det ska bli jättespännande att se hur allting kommer på plats och få börja med alla utmaningar det innebär att driva processen kontinuerligt och inte bara i batch som vi gör på labbet. Efter sommaren är förhoppningen att vi ska ha processen intrimmad och att enheterna ska fungera bra tillsammans.