Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Grön Elektronik

Tar vi tillräckligt stora steg mot en hållbar framtid?

Vart fjärde år visar Electronics Goes Green (EGG) vägen genom att koppla samman branschledare med den senaste forskningen och innovationerna inom hållbar elektronik, RISE var där...

Electronics Goes Green är en internationell konferens, som hålls i Berlin, samlar experter från hela världen för att ta itu med de växande miljöutmaningarna kring elektronikproduktion, användning och avfallshantering. EGG 2024 erbjöd en fantastisk plattform för engagerade diskussioner och samarbeten med målet att skapa en grönare elektronikindustri.

Behovet av att hantera e-avfall är större än någonsin, vilket gör de innovationer som diskuterades på Electronics Goes Green 2024 viktigare än någonsin. Elektronikavfall (e-avfall) är den snabbast växande avfallsströmmen globalt, med över 50 miljoner ton som genereras årligen. Denna siffra förväntas dessutom fördubblas till 2050. Trots denna massiva mängd återvinns endast cirka 17 % av e-avfallet, vilket innebär att giftiga ämnen och värdefulla resurser förblir obehandlade. (Källa: Seizing the Opportunity of E-Waste Recycling | BCG)

Det är en enorm utmaning, men banbrytande innovationer som presenterades vid Electronics Goes Green 2024 i Berlin ger verkligt hopp. Bland industriledarna visade RISE (Research Institutes of Sweden) upp en rad innovativa lösningar som syftar till att omforma framtidens hållbara elektronik. Presentationerna fokuserade på flera avgörande områden som kan minska vårt ekologiska fotavtryck drastiskt:

  1. Biobaserade lösningar för hållbar elektronik: I en värld där PFAS-kemikalier fasas ut introducerade RISE biobaserade alternativ som ger samma funktionalitet utan att skada miljön.
  2. En revolution inom flex-PCB-tillverkning: RISE har varit delaktig i utvecklingen av en ny metod som minskar CO2-utsläppen med 99 %, samtidigt som produktionskostnaderna sänks. Denna innovation kan göra elektronikproduktion både grönare och mer ekonomisk, vilket påskyndar industrins omställning.
  3. Träbaserad elektronik med netto noll koldioxidutsläpp: Genom att kombinera additiv tillverkning med träbaserade material har RISE visat hur elektronik en dag kan uppnå nettonollutsläpp. Föreställ dig en värld där dina prylar är både kraftfulla och miljömässigt neutrala.
  4. Gröna möjligheter inom tryckt elektronik: Genom livscykelanalyser hjälper RISE till att upptäcka biobaserade material som kan revolutionera tryckt elektronik och erbjuda hållbara alternativ till traditionella material.
  5. Cirkulära affärs- och tekniska modeller: RISE betonar den ekonomiska och tekniska livskraften hos cirkulär elektronik. Genom att tänka om kring produktdesign och affärsmodeller kan tillverkare förlänga produktlivslängden, minska avfallet och göra hållbarhet till en konkurrensfördel.
  6. Energilagring med träbaserad elektronik: RISE forskning av träbaserade material för energilagring kan omdefiniera hur vi driver våra enheter, vilket minskar beroendet av icke-förnybara resurser.
  7. Strategier för att förbättra produktlivslängd och cirkularitet: Att förlänga livslängden på elektroniska produkter är avgörande för att minska avfallet. RISE presenterar konkreta metoder för att öka hållbarheten och återvinningsbarheten hos enheter, vilket för oss närmare en verkligt cirkulär ekonomi.

Våra presentationer ledde till många intressanta och nödvändiga diskussioner med aktörer från olika branscher om var vi står idag och hur vi kan gå vidare.

Jag planerar redan för nästa EGG, där vi kan visa upp våra möjligheter, som: Kvantdatorer banar väg för hållbarhet, Elektronikindustrins påverkan på planetens gränser, eller varför inte: Nano – materialens fingeravtryck. Så många goda diskussioner och samarbeten inleddes vid detta evenemang.

Helena Wiberg, Affärsutvecklare

Dessa innovationer från RISE och de efterföljande diskussionerna visar att vi är i början av en hållbar revolution inom elektroniksektorn. Genom att påskynda övergången till biobaserade material, cirkulära affärsmodeller och lågutsläppsproduktionstekniker kan vi vända e-avfallskrisen. Frågan är inte bara om vi utvecklar nya lösningar, utan om vi gör det tillräckligt snabbt för att möta denna brådskande utmaning? Framtiden för e-avfall kräver inget mindre än omedelbara och ihållande åtgärder.

För att verkligen lösa e-avfallskrisen kommer samarbete mellan industrier, regeringar och forskningsinstitutioner att vara avgörande, så att dessa innovationer når den skala som behövs för att göra en varaktig påverkan på vår planet.

En mycket bred konferens där vi fick möjlighet att diskutera den senaste tekniken samt vikten av nya affärsmodeller, med stort intresse från industrin.

David Nilsson, Affärsutvecklare

 

 

Vill du veta hur du kommer igång? 

Gå med oss i labbet: Circular Business Lab for Electronics | RISE

Helena Wiberg

Affärsutvecklare

+46 10 228 42 57

Läs mer om Helena

Kontakta Helena
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Nätverk

Circular Business Lab

I Circular Business Lab får ni som företagsledning möjlighet att utveckla cirkulära affärsmöjligheter och framtidssäkra er verksamhet inför omställningen till en mer cirkulär ekonomi. Ni får göra det tillsammans med andra medlemma…
Område

Tryckt elektronik

Material som papper, plast eller läder kan utrustas med elektroniska funktioner. Det kan vara bilinredning som förenklas med touchfunktioner, sensorer och smarta logistiktaggar på förpackningar, tryckta sensorer i byggmaterial som…
Projekt

Digital Cellulose Center

DCC (Digital Cellulose Center) är ett forskningscenter med fokus på att göra det möjligt att utveckla elektriskt aktiva produkter av cellulosa, som i sin tur kan kommunicera med den digitala världen.
Expertis

Energi autonoma sensorer

Med Internet of Things (IoT) och Industry 4.0 kommer ett starkt växande behov av parametrar för övervakning, datainsamling och distribution av sensorsystem. De viktigaste utmaningarna för miniatyriserade sensorsystem är beroende a…
Projekt

SUSMAGPRO

Sällsynta jordartsmetaller ingår i många högteknologiska produkter av stor betydelse för den gröna energiomställningen. SUSMAGPRO är ett H2020 EU-projekt som ska tillhandahålla en infrastruktur för att återvinna en betydande mängd…
Expertis

Kraftelektronik

Kraftelektronikkomponenter bidrar i hög grad till effektiv produktion, överföring, distribution och användning av elektrisk energi. Kraftelektronik är nödvändig i alla typer av nya transportsystem utan fossila bränslen. Det är en …
Projekt

Certified to LAST

Certified to LAST utvecklar kriterier som ska ligga till grund för en certifiering och märkning av hållbara produkter. Ambitionen är att konceptet ska motivera producenter att ta fram rejäla produkter som håller länge och samtidig…