Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Formulering av biologiska läkemedel

Formulering av biologiska läkemedel inkl. personlig konsultation

Denna kurs syftar till att ge en inblick i nya biologiska modaliteter och hur man kommer runt vanliga formuleringsutmaningar för dessa. Vidare syftar kursen till att beskriva olika formuleringsmöjligheter för att lyckas med din biologiska läkemedelsutveckling.

Området för biologiska terapier fortsätter att växa och får ökad betydelse jämfört med småmolekylära läkemedelskandidater. Andelen FDA-godkända biologiska läkemedelsprodukter per år har ökat från 7% år 2000 till 50% år 2022 av det totala antalet, vilket belyser tillväxten och vikten av biologiska terapier i framtiden. 

Formulering av biologiska läkemedel skiljer sig i många avseenden från formulering av småmolekyler. De mer komplexa strukturerna kräver mer komplexa formuleringsstrategier för att maximera deras terapeutiska effekt. Den optimala formuleringsstrategin som behövs skiljer sig också avsevärt beroende på typ av modalitet, de individuella egenskaperna hos läkemedelskandidaten och valet av administreringsväg. 

Vi går igenom nya biologiska modaliteter, såsom nukleotider och peptid/proteinbaserade läkemedelskandidater. Om du formulerar ett protein, en peptid eller en nukleotid och vill utveckla en kompatibel formulering med förbättrad hållbarhet, minimerad aggregering, förbättrat upptag, målinriktning eller enklare hantering är detta kursen för dig! 

Detaljerat kursinnehåll

  • Vad som skiljer formuleringsutveckling för småmolekyler och biologiska läkemedel 
  • Utmaningar vid formulering av biologiska läkemedel 
  • Olika typer av nanopartiklar och olika leveranssystem för biologiska läkemedel samt deras användning 
  • Fallstudier 
  • Analys och kvalitetskontroll 
  • Regulatoriska aspekter 

Kursmål

Efter att ha deltagit i denna kurs kommer deltagaren att ha: 

  • En inblick i skillnaderna mellan formuleringsutveckling för biologiska läkemedel och småmolekyler 
  • Förstått några tekniker och verktyg inom formuleringsutveckling för att möta ett urval av de vanliga utmaningarna för olika modaliteter. 

Individuell rådgivning

Förutom kursen erbjuder vi en 1 timmes individuell session tillsammans med RISE-experter, utvalda baserat på dina specifika intressen, som ingår i kursavgiften. Det är möjligt att underteckna sekretessavtal i förväg om det behövs.

Målgrupp

Samarbetspartners inom life science-industrin, formuleringsforskare och små SMF:er som vill få insikter i viktiga aspekter av formulering av biologiska läkemedel och lära sig mer om läkemedelsutveckling och nödvändig analys.

Kursen hålls på engelska.

Relaterad läsning

Senior, M., Fresh from the biotech pipeline: fewer approvals, but biologics gain share. Nature Biotechnology 41, 174–182 (2023).

Praktiska detaljer
13 nov 2024
09:00-16:30
RISE Research Institutes of Sweden, Drottning Kristinas väg 61, Sundbladssalen, Stockholm, Sverige
Karta
31 oktober 2024

5500 kronor

Detta ingår i kursavgiften: kursdeltagande, lunch & kaffe, sammanfattning av presentationen (utvalda bilder), en timmes konfidentiell konsultation med RISE experter om valfritt ämne.

25
Fysiskt,
Talare
Talare
Lina Nyström

Lina Nyström

Forskare, RISE
Randi Nordström

Randi Nordström

Forskare, RISE
Ulla Elofsson

Ulla Elofsson

Forskare, RISE