Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Duoton stadsmiljö vid vatten
Foto: Adam Lithner

Hållbara markanvisningar - Fortsättning och förvaltning

Hur kan markanvisningar bli ett verktyg för hållbart byggande? Vad bör egentligen kommuner ställa krav på, och hur ska kraven formuleras? I projektet "Hållbara Markanvisningar" arbetar vi med en vägledning för kommuner. I detta andra webinarium i projektet kommer vi berätta om vår idé för vägledningens fortsatta förvaltning efter projektets slut.

Med finansiering från Vinnova leder RISE projektet tillsammans med Markanvisning.se och arbetar med 9 kommuner, 5 byggaktörer och LTU med en gemensam vägledning för krav och utvärderingskriterier. Projektet syftar till att ge konkreta verktyg för bland annat en hållbar och jämlikt gestaltad livsmiljö samt hållbara material- och resursflöden genom tydlig kravställning i markanvisningar. Idag upplever både kommuner och byggaktörer att det är otydligt vad som får kravställas kring och uppföljning upplevs svårt och tidskrävande.

Många olika formuleringar och begrepp förekommer vilket skapar en otydlighet kring vad som faktiskt efterfrågas. Med en gemensam verktygslåda för krav och bedömningskriterier hoppas projektet kunna öka tydligheten för samtliga parter och på så vis effektivisera markanvisningsprocessen. Kommuner kommer kunna använda vägledningen för enhetlig och transparent utvärdering i sina markanvisningstävlingar.

Projektet håller just nu på att utvärdera och utveckla den vägledning som tagits fram, samtidigt som vi blickar framåt mot tiden efter projektets slut. I detta webinarium presenterar vi vår idé kring vad som behövs för en bra förvaltning av vägledningen och det arbete som gjorts. Vi vill även ha er syn på Sveriges kommuner och regioner (SKR) som en möjlig förvaltare av vägledningen och hur den kommer kunna uppdateras och följa med i utvecklingen kommande år.

På seminariet medverkar Alexander Gösta (RISE), Niklas Thidevall (RISE), Johan Sjöstrand (SKR).

Webinarium
30 okt 2024
14:00-15:00
digitalt via Teams
30 oktober 2024

Kostnadsfritt

Obegränsat
Digitalt,
Program
Program
  • Kort om projektet Hållbara markanvisningar, vad vi gjort och vad mer som återstår
  • Modell för fortsatt förvaltning, alternativ som övervägts och behov av fortsatt arbete
  • SKR:s syn på en möjlig framtida förvaltning
  • Nästa version av vägledningen
  • Frågor och återkoppling från deltagarna
Alexander Gösta

Kontaktperson

Alexander Gösta

Projektledare

+46 10 722 33 84

Läs mer om Alexander

Kontakta Alexander
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Niklas Thidevall

Kontaktperson

Niklas Thidevall

Senior forskare/Rättslig expert

Läs mer om Niklas

Kontakta Niklas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.