Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Förpackningar

Seminarium Framtidens livsmedelsförpackningar, navigera bland nya krav

Livsmedelsförpackningar måste uppfylla flera funktioner, och med de förändrade regelverken står producenter nu inför utmaningen att balansera livsmedelssäkerhet, hållbarhet och marknadens krav.

Framtiden är cirkulär, men hur kan vi säkerställa att skadliga ämnen, eller de som påverkar smak och lukt, inte återcirkuleras? Vilka riskminimeringar kan vi genomföra? Hur kan vi säkerställa mikrobiologisk säkerhet vid användning av biobaserade eller återvunna material? Hur kan vi ersätta plast i förpackningar utan att minska funktionerna? Efter att ha skapat en ny produkt, hur beter sig konsumenterna verkligen vid inköpstillfället, och hur kan vi mäta deras handlingar med precision, inte bara deras avsikter?

RISE har omfattande expertis inom både livsmedel och förpackningar, och under detta webbseminarium kommer vi att gå igenom forskningsfronten inom dessa viktiga ämnen:  
•    Övergång från plast till pappersbaserade förpackningar  
•    Viktiga regleringar, inklusive miljö (PPWR) och material i kontakt med livsmedel (FCM)  
•   Upptäckt av bismaker och aromföreningar i livsmedelsförpackningar  
•    Beteendespårning med ögonspårningsteknik vid inköpstillfället  
•    Hygien- och mikrobiologiska överväganden  


Delta i ett insiktsfullt webbseminarium där vi diskuterar problem och riskminimeringstekniker.

29 november
29 nov 2024
09:00-10:00
Digitalt via Zoom
28 november 2024

Kostnadsfritt

200
Digitalt,
Talare
Program
Talare

Penny Bergman

Marknadschef Hållbara Material och Förpackningar, RISE

Moderator

Oskar Westin

Affärsutvecklare Förpackningar, RISE

Titel föreläsning: Biobased and recycled alternatives to plastics in packaging

Hans Steijer

Forskare, RISE

Titel föreläsning: Evolving legislation on food packaging

Birgitta Bergström

Projektledare, RISE

Titel föreläsning: More microbiological considerations for packaging

Diana Owsienko

Forskare, RISE

Titel föreläsning: Detection of off-odours and aroma compounds in food packaging

Elena Costa

Doktorand, RISE

Titel föreläsning: Eye tracking to measure consumers’ interaction with products

Program

09:00 Inledning - Penny Bergman, Marknadschef Hållbara Material och Förpackningar

09:05 Biobased and recycled alternatives to plastics in packaging - Oskar Westin, Affärsutvecklare Förpackningar

09:15 Evolving legislation on food packaging - Hans Steijer, forskare

09:25 More microbiological considerations for packaging - Birgitta Bergström, projektledare

09:35 Detection of off-odours and aroma compounds in food packaging - Diana Owsienko, forskare

09:45 Eye tracking to measure consumers’ interaction with products - Elena Costa, doktorand

09:55 Reflektion och avslut

10.00 Frågestund (frivillig)

Ann Lorentzon

Kontaktperson

Ann Lorentzon

Projektledare

Läs mer om Ann

Kontakta Ann
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Expertis

Lista ämne i BfR för användning i FCM

Reglerna för Material i kontakt med livsmedel, FCM,  bygger på att ingående ämnen är utvärderade. Med RISE olika kompetenser inom materialutveckling, kemiska analyser, toxikologisk riskvärdering samt kunskap om regelverken ka…
Expertis

Förpackningsåtervinning

Nästan alla produkter förpackas vilket gör att förpackningar skapar stora materialvolymer som cirkuleras relativt fort. I övergången till ett cirkulärt samhälle har förpackningar blivit ett område som omfattas av nya krav och rege…
Expertis

Klimatåtgärder för livsmedelsproducenter

Livsmedelsproduktion står för en betydande del av utsläppen såväl globalt som nationellt. Som producent finns mycket att vinna på att bygga upp underlag och kunskap kring klimatutmaningar, kommunikation och kommande högre krav. RI…
Expertis

Aromkemi

Arom, doft, lukt - vi har alla verktygen
Expertis

Biologisk nedbrytning – förmåga att brytas ned eller motstå biologisk exponering

Då material och produkter används behövs olika livslängd. I vissa fall önskas en motståndskraft mot nedbrytning och i vissa fall önskas en snabb och fullständig bionedbrytning. Idag finns ett antal material och produkter som man ö…
Område

Förpackning

Varför använder vi förpackningar? Förutom att vara snygga på hyllan och attrahera köpare ska de också skydda både innehåll och omgivning. En förpackning ska klara distribution, lagring och försäljning utan att gå sönder eller bli …
Test & demo

Testbädd för våtformade fibermaterial

Växande miljöproblem med plastföroreningar, klimatförändringar och den ökande efterfrågan på förnybara material har ökat behovet av forskning och utveckling inom produkter av formade fibrer. Möjligheten att skapa 3D former från bi…
Expertis

Mikrobiologiskt säker och hållbar mat

Livsmedel måste vara säkra och förväntas dessutom vara hållbara! RISE erbjuder ett antal tjänster och verktyg för att designa för en mikrobiologiskt säker och hållbar produkt.