Annika Altskär
Experimentell specialist
Annika Altskär arbetar som experimentell specialist i enheten Produktdesign på RISE Jordbruk och livsmedel. Annika arbetar både med affärsverksamhet och forskning med fokus på matens struktur och egenskaper. På Produktdesign arbetar vi med flera längdskalor från millimeter till nanometer med ljusmikroskopi (LM), konfokallasermikroskopi (CLSM) och transmissionselektronmikroskopi (TEM).
Prepareringen inför mikroskopianalysen är oerhört viktig där vi har ett brett utbud av olika prepareringstekniker att välja mellan för bästa resultat. Vatteninnehållande prover som ofta har låg kontrast är en stor utmaning både med avseende på preparering och avbildning.
På Jordbruk och livsmedel har vi RISE enda TEM. TEMet är utrustat med en exceptionell högkänslig lågdoskamera som gör det möjligt att avbilda material som har låg kontrast såsom mat, läkemedel, biomaterial etc, TEMet passar även för högkontrastprover. TEMet är utrustat med skanning-TEM (STEM) och diffraktionsmöjligheter samt med kryo-TEM, tomografi i TEM-, STEM- och kryo-läge.
Annika har mycket lång erfarenhet inom mikroskopi och mikroskopipreparering såsom fixering, fryssubstitution dvs plastinbäddning vid låga temperaturer, plastinbäddning, tunnsnittning, fryssnittning, kryo-TEM prepareringar; plunge freezing samt metallreplikor mha frysetsning och mica sandwich.
Ljusmikroskopi, LM, konfokalasermikroskopi, CLSM, transmissionelektronmikroskopi, TEM, preparering för mikroskopi; fixering, fryssubstitution, plastinbäddning, tunnsnittning, fryssnittning, frysestning, mikrostruktur, mikroskopi, kryo-TEM, plunge freezing, ultramikrotom,
- Investigation of the spatial distribution of sodium in bread microstructure usi…
- Percolation and phase behavior in cellulose nanocrystal suspensions from nonlin…
- Nanorheological analysis of xanthan/water solutions using magnetic nanoparticle…
- Structural and compositional changes during UHT fouling removal—Possible mechan…
- Single particle raster image analysis of diffusion for particle mixtures
- High sugar content impacts microstructure, mechanics and release of calcium-alg…
- High sugar content impacts microstructure, mechanics and release of calcium-alg…
- Interconnectivity imaged in three dimensions : Nano-particulate silica-hydrogel…
- Shear and extensional rheology of commercial thickeners used for dysphagia mana…
- Effect of dispersed particles on instant coffee foam stability and rheological …