Kontaktperson
Marit Eskel
Projektledare
Kontakta MaritVälkommen att ta del av SHIC:s seminarieserie! Genom regelbundna webbsända seminarier om 30 minuter, vill vi dela med oss av våra arbetssätt, modeller, erfarenheter och reflektioner. Allt kopplat till hur vi tillsammans, offentlig sektor, civilsamhället och övriga aktörer, kan öka takten i omställningen mot proaktiva och ändamålsenliga välfärdslösningar med fokus på förbättrade sociala och hälsomässiga utfall.
Den sista fredagen (nästan) varje månad anordnar vi ett seminarium. Oavsett om du är praktiker, policymakare, politiker, forskare eller bara intresserad av ämnet är du hjärtligt välkommen att delta.
Seminarierna är korta och därför erbjuds inte tillfälle till dialog under evenemangen. Vi hoppas att det uppstår samtal via chatten och i efterföljande möten och att seminarierna bidrar till gemensamt lärande och energi att driva positiv samhällsförändring.
Delta via denna länk: https://rise.zoom.us/j/67835212168
Nästa seminarium är fredagen den 31 januari kl 8.30-9.30 med temat:
Datadriven områdesutveckling
I Huddinge kommun pågår ett utvecklingsarbete kring datadriven områdesutveckling där SHIC har varit med för att ge stöd och för att skapa generaliserbart lärande. Huddinge driver utvecklingen på både strategisk och operativ nivå, och det finns många intressanta lärdomar kring att integrera data med verksamhetsutveckling, något som ofta är utmanande att åstadkomma i praktiken. Läs mer via denna länk.
Medverkande: Beatrice Amsenius, process- och innovationsledare SHIC samt Clara Larsson, analytiker SHIC.
Kommande seminarier under våren 2025
Seminarierna spelas in och finns tillgängliga längre ner på den här sidan.
SHIC:s första seminarium i serien Välfärd & Samhällsutveckling berör ett av våra implementeringsverktyg: sociala utfallskontrakt. Modeller för praktisk implementering av kunskap tror vi är centrala för att driva välfärdsinnovation. Under seminariet ges en kort introduktion till sociala utfallskontrakt och hur vi kan använda dem för att stärka utfallsfokus i offentlig sektor och civilsamhälle.
Presentatörer är Shirin Bartholdsson och Jens Mattsson.
Presentation Vad är sociala utfallskontrakt? (pdf, 926.65 kB)
I vårt andra seminarium berörs metodstödet Rigga för effekt och hur vi vill samarbeta med organisationer för bättre utfall för målgrupper och samhället i stort. Beatrice Amsenius och Marit Eskel presenterar hur vi arbetar kring detta tema.
I samhällsförbättrande arbete saknas sällan goda intentioner och engagemang. Däremot utförs mycket av arbetet i ett system präglat av kortsiktighet och stuprör där specifika uppdrag för olika aktörer medför en risk att grundorsaker och behov försvinner bland målformuleringar och styrmodeller. Vi riskerar att göra det vi alltid gjort, eller göra nya saker bara för att göra nya saker. Vi är vana att formulera mål och slagord, men mindre vana vid att motivera varför vi ska dit, hur och veta om vi rör oss i rätt riktning.
Genom att arbeta systematiskt med behovsanalys, effektlogik, uppföljning och kontinuerligt lärande stärks förmågan att utveckla insatser som löser aktuella samhällsutmaningar. Samtidigt skapas ett lärande i organisationen och förutsättningar för tvärsektoriell samverkan och långsiktigt hållbara insatser. Allt detta hjälper oss att lyckas i vårt utvecklingsarbete.
Presentation Rigga för effekt (pdf, 1.82 MB)
Ohälsa, våld, missbruk, kriminalitet och utanförskap är några av våra stora samhällsutmaningar som bär med sig både lidande och kostnader. Att förstå vilka påverkbara faktorer som kan ha signifikant inverkan på individers sociala och hälsomässiga utveckling kan ge oss underlag att prioritera satsningar på tidiga förebyggande och främjande insatser som minskar risker för att individer ska utveckla problem.
RISE har på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram en kunskapssammanställning om risk- och skyddsfaktorer för olika problemutfall samt insatser för att arbeta förebyggande och främjande (Data i Dialog).
På seminariet presenteras hur kunskapen om risk- och skyddsfaktorer kan användas för att planera lokalt folkhälsoarbete. Hur kan vi visualisera samband?
Vi berör också kort behovet av att använda kvalitetssäkrad och transparent data för att mäta risk- och skyddsfaktorer.
Presentatörer är Shirin Bartholdsson och Tomas Bokström
Presentation risk- och skyddsfaktorer (pdf, 2.22 MB)
Alla vet att det lönar sig med förebyggande insatser och ändå är de så svåra att prioritera och genomföra med tillräcklig kvalitet och volym.
En orsak är att effekterna ofta förväntas komma långt fram i tiden och dessutom fördelas mellan flera aktörer. Incitamenten för en enskild verksamhet och rådigheten över effekterna kan upplevas för svaga.
Med hjälp av ekonomisk modellering och utvecklad analys av data från verksamheter och målgrupper kan vi få fram bättre beslutsunderlag för att prioritera rätt insatser på rätt nivå.
På seminariet presenteras erfarenheter av ekonomiska analyser och modeller från praktiken och våra tankar om en bättre nationell samling av olika kalkylmodeller och verktyg introduceras. Ett av våra exempel är från ett samarbete med Göteborgs stad där vi tittat på föräldraskapsstöd som brottsförebyggande insats, rapporten kan läsas här.
Presentatör är Clara Larsson, analytiker, och Marit Eskel, projektledare.
Presentation synliggöra samhällsvinster av förebyggande insatser (pdf, 978.62 kB)
Vad är erfarenheterna av olika former för att skapa utfallsfokuserade samarbeten, exempelvis inom ramen för ett socialt utfallskontrakt? Hur kan vi kombinera tydliga ramar och väldefinierade utfall med relationella aspekter?
Vi presenterar några lärdomar från de olika samarbetsformer som SHIC arbetat med och vi har också med oss Dirk Kehr från den idéburna organisationen Skyddsvärnet som berättar om deras erfarenheter och syn på vägen framåt.
Tomas Bokström leder seminariet.
Presentation Utfallsfokuserade samarbeten (pdf, 1.26 MB)
Hur skapas bättre incitament och stöd för kommuner och regioner att arbeta förebyggande och med tidiga insatser? Vi har tillsammans med SKR tagit fram ett förslag på en modell för nationell utfallsfinansiering som vi hoppas ska bli verklighet.
På seminariet beskriver vi kort modellen och diskuterar varför den kan vara ett viktigt stöd för fortsatt välfärdsutveckling. Medverkande på seminariet är Helena Orrevad, SKR och Tomas Bokström, RISE SHIC
Presentation Nationell utfallsfinansiering (pdf, 1.37 MB)
Presentation av arbetet med Hälsopromotörer i Västra Götalandsregionen och utmaningar och möjligheter att utgå från Folktandvårdens uppdrag för att erbjuda främjande och förebyggande insatser till barn och familjer. Shirin Bartholdsson, innovations- och processledare på SHIC och Jens Mattson, analytiker på SHIC, presenterar erfarenheter av arbetet och en analys av effekterna på kariesförekomst.
Arenor för prevention - exempel från Folktandvården (pdf, 1.43 MB)
Socialtjänsten för barn och unga i Hässelby-Vällingby har drivit ett pilotprojekt Tidigt socialt stöd där man dels testat ett annorlunda internt arbetssätt, dels ett socialt utfallskontrakt med fem civilsamhällesaktörer. Syftet har varit att erbjuda bättre stöd till barn och unga i risk för kriminalitet och missbruk. RISE har gett stöd till implementering och uppföljning. Under seminariet presenteras resultat från utvärderingen av arbetet.
Clara Larsson och Jens Mattsson presenterar slutsatserna av utvärderingen.