SHIC - Publikationer
Samlingssida för SHIC:s publikationer.
2025 Modell för tidigt socialt stöd – Vällingbypiloten och Socialt utfallskontrakt med civilsamhället: Utvärdering av en social investering i Hässelby-Vällingby
I denna rapport sammanställs lärdomar och resultat från tre års utvecklingsarbete i Hässelby-Vällingby i projektet ”Modell för tidigt socialt stöd”, som pågått 2020–2022. Projektet har omfattat två delar, dels det så kallade Vällingbyteamet, som har utforskat en annorlunda organisering och arbetssätt inom socialtjänsten för att snabbare fånga upp behov och erbjuda insats, dels ett socialt utfallskontrakt med fem civilsamhällesaktörer för att kunna erbjuda mer behovsanpassade förebyggande insatser för att minska risken för missbruk och kriminalitet. Totalt satsades 22 miljoner kronor från Stockholm Stads sociala investeringsmedel och 1,5 miljoner kronor från stadsdelens egna medel på arbetet.
Det sociala utfallskontraktet innefattade en innovativ upphandling med ett reserverat kontrakt där enbart civilsamhällesaktörer fick svara samt en utfallsbaserad ersättningsmodell där den ekonomiska ersättningen till hälften kopplades till mätbara utfall för målgruppen. Utfallskontraktets uppföljningsmodell var inte designad för att mäta kostnadseffekter för socialtjänsten utan fokuserade på positiva förändringar för målgruppen. Det bakomliggande antagandet var dock att mer effektiva förebyggande insatser medför lägre kostnader för socialtjänsten och övriga samhället på sikt.
RISE Social & Health Impact Center har bidragit med implementeringsstöd under planering och genomförande av projektet och även haft i uppdrag att följa upp och utvärdera resultaten. Uppföljningen pekar på flera lovande delar i projektet. Samtidigt har projektet varit operativt under en kort tid, dessutom delvis överlappande med pandemin, vilket försvårar möjligheten att dra slutsatser av arbetet.
Läs rapporten via denna länk.
2024 Kostnad och nytta av föräldraskapsstödet ABC - Slutrapportering av uppdrag i Göteborgs Stads budget 2022
I Göteborgs Stads budget 2022 fick de fyra socialnämnderna i uppdrag att ta fram en modell för att göra samhällsekonomiska analyser av insatser mot rekrytering av unga till kriminella gäng. De fyra socialförvaltningarna inledde därför ett samarbete med RISE och påbörjade en pilotstudie för att utveckla en sådan modell och pröva den i ett avgränsat sammanhang.
Studien inriktades på det generella föräldraskapsstödsprogrammet Alla barn i centrum (ABC). Socialförvaltningarna och RISE tog tillsammans fram en teoretisk modell som med hjälp av tidigare forskning kopplade föräldrars deltagande i ABC till minskat utagerande beteende hos deras barn. Utagerande beteende kan medföra kostnader för skolan genom stödinsatser. Det är också en riskfaktor för kriminalitet, och gick därmed att koppla till insatser från socialtjänsten. På så sätt kunde de kostnader staden har för ABC jämföras med uppskattade framtida minskningar i kostnader för skolinsatser och socialtjänstinsatser.
Analyser med hjälp av modellen har visat att det sannolikt är ekonomiskt lönsamt för staden att tillhandahålla ABC för pojkar. Den uppskattade nyttan, i form av minskade kostnader för stödinsatser i skola och socialtjänstinsatser mot kriminalitet för pojkar under åldern 13–20 år, var ungefär dubbelt så stor som kostnaden för att tillhandahålla ABC till föräldrarna någon gång när pojkarna var 12 år eller yngre.
Läs rapporten via denna länk.
2024 Uppföljning av IPS-verksamhet med fokus på resurseffektivitet och hälsoutfall
Mellan november 2011 och juni 2023 har RISE, på uppdrag av Samordningsförbundet Finsam Göteborg, genomfört ett projekt för att undersöka om ett socialt utfallskontrakt kan vara en framgångsrik modell för att uppnå förbättrade utfall inom ramen för Individanpassat stöd till arbete (IPS). Utfallskontraktet tar sin utgångspunkt i önskade utfall för målgruppen och definierar vilka processutfall som behöver uppnås av de involverade parterna för att överbrygga organisatoriska hinder. Projektet har genomförts tillsammans med representanter från Samordningsförbundet Finsam Göteborgs ägare; Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen.
2023 Modeller för att leda och styra mot social hållbarhet: lärdomar från ett innovationspartnerskap
Mellan november 2020 och september 2023 har RISE varit medskapande i ett innovationspartnerskap med Kungälv och Mölndals kommun för att gynna det lokala arbetet och bidra till den bredare kunskapsutvecklingen för att stödja kommuners omställning mot ökad social hållbarhet. Denna slutrapport innehåller en beskrivning av innovationspartnerskapet och är ett kunskapsunderlag för fortsatt utvecklingsarbete.
RISE rapport 2023:103
ISBN 978-91-89821-82-8
Läs rapporten via denna länk.
2023 Modelling the societal costs for severe-to-profound hearing loss
Severe-to-profound hearing loss (STPHL) forms a large burden of disease and is among others in Sweden a growing public health concern due to an aging society. Cochlear implants (CI) form a safe and useful treatment for STPHL, but despite its benefits, only 13 percent of the adults with STPHL who are eligible for CI receive this treatment. To underpin the need for better treatment, a health economic evaluation has been conducted on the societal costs of STPHL among Swedish adults when not treated with CI. A better understanding of these costs might give a better insight into the need for improved treatment and can be used for discussions regarding policymaking for the treatment of STPHL.
In this project, a Markov model has been created that enables the calculation of the societal costs of STPHL among adults who might be eligible for CI who do not receive this treatment. These costs are being compared to the costs of a similar group of adults without hearing loss. Next to a calculation of the costs for the Swedish society, the model can even be used for similar calculations in other Nordic countries. This report describes how the Markov model has been created, how the calculations have been conducted, and how the model can be used.
The study was funded by Cochlear Nordic.
2022 Förstudie Nationell Utfallsfinansiering
Eftersom sociala investeringar i allmänhet är långsiktiga och berör flera aktörer har kommuner och regioner ofta svårt att omsätta dem i praktiken. Samtidigt behöver den offentliga sektorn bli bättre på att driva innovation över stuprör och huvudmannagränser. En lösning är att staten hjälper till med finansieringen inom ramen för en modell som kallas nationell utfallsfinansiering. Förstudie kring Nationell utfallsfinansiering och stöd för tvärsektoriella och tidiga insatser presenterar RISE & SKR:s förslag för hur en sådan modell skulle kunna utformas.
Förstudien har bedrivits november 2021-mars 2022. I arbetsgruppen från SKR och RISE har följande ingått: Ing-Marie Wieselgren, SKR, Helena Orrevad, SKR, Tomas Bokström, RISE Social & Health Impact Center, Lovisa Vildö, RISE Social & Health Impact Center, Jacob Wisén, RISE Social & Health Impact Center
Förstudie Nationell Utfallsfinansiering (pdf, 1.26 MB)
2022 Struktur och indikatorer för uppföljning av föräldraskapsstöd
Det finns behov av att ge vägledning till aktörer som erbjuder föräldraskapsstöd kring hur en ändamålsenlig struktur för uppföljning kan se ut och vilka indikatorer och mätverktyg som en sådan struktur kan bestå av. RISE har på uppdrag av MFoF under hösten 2021 undersökt befintliga exempel på uppföljning hos ett antal kommuner och civilsamhällesaktörer samt granskat de mätverktyg som lyfts fram i olika forskningsstudier.
Resultaten av granskningen presenteras i denna rapport tillsammans med förslag på hur uppföljning kan gå till i praktiken. Målsättningen för arbetet har varit att ge förslag på uppföljning som täcker in struktur-, process-, resultat- och utfallsmått, för att på så vis ge förutsättningar för en uppföljning som ger underlag för kontinuerlig utveckling och som säger något om kvaliteten i det föräldraskapsstöd som erbjuds.
RISE rapport 2022:70
ISBN: 978-91-89711-10-5
Struktur och indikatorer för uppföljning av föräldraskapsstöd (pdf, 779.42 kB)
2021 Risk- och skyddsfaktorer - vad vet vi och vad kan göras med kunskapen?
Ohälsa, våld, missbruk, kriminalitet och utanförskap är några av våra stora samhällsutmaningar som bär med sig både lidande och kostnader. Att förstå vilka påverkbara faktorer som kan ha signifikant inverkan på individers sociala och hälsomässiga utveckling kan ge oss underlag att prioritera satsningar på tidiga förebyggande och främjande insatser som minskar risker för att individer ska utveckla problem. Dessa faktorer benämns ofta som risk-och skyddsfaktorer. I denna kunskapssammanställning återges forskning som belyser vilka risk- och skyddsfaktorer som är gemensamma för olika problemutfall, och vilka som är mer specifika för enskilda problemutfall. Avsikten är att texten ska fungera som kunskapsunderlag för samordnat och forskningsbaserat arbete med främjande och förebyggande insatser lokalt, regionalt och nationellt. Metodavsnittet återfinns sist i dokumentet, och där finns även länkar till allt material som granskats i denna kunskapssammanställning.
Läs rapporten via denna länk.
Källmaterial och en interaktiv app för visualisering finns tillgänglig på Open Science Foundation: https://osf.io/935b6/
2021 Kvalitetssäkrad mätning av föräldraskapsstöd
Föräldra-barnrelationer är av stor betydelse för både barnens psykiska och fysiska hälsa under hela deras liv. Föräldraskapsstöd kan vara såväl en värdefull form av stöd för föräldrar som en viktig samhällsinvestering för att minska ojämlikhet och negativa utfall för barn och unga.
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) har i syfte att vidareutveckla föräldraskapsstödet i Sverige fått i uppdrag av Socialdepartementet att utveckla nationella indikatorer för uppföljning och utveckling över tid i förhållande till målsättningar inom föräldraskapsstöd. I detta syfte publicerades under 2019 en rapport kring uppföljning av föräldraskapsstöd inom kommuner där ett förslag på indikatorer presenterades.
Tidigare framtagna indikatorer och ramverk för uppföljning av föräldraskapsstöd behöver dock vidareutvecklas för att möjliggöra en säker uppföljning som kan leda till förbättring inom föräldraskapsstödarbetet. För att ge underlag för en möjlig vidareutveckling har MFoF inlett ett samarbete med RISE Research Institutes of Sweden (RISE). RISE har som Sveriges Nationella Metrologiska Institut (NMI), utvecklat expertis kring kvalitetssäkrad mätteknik och har inom ramen för detta projekt arbetat med att:
- utforma en programteori för utveckling av en implementeringsstödjande uppföljningsmodell,
- analysera befintliga indikatorer utifrån ett kvalitetssäkringsperspektiv (med koppling till de tre målområdena i strategin),
- utforma hypoteser om ett förbättrat indikatorsystem för diskussion med MFoF och andra berörda aktörer, samt
- stödja MFoF i att upprätta samarbeten med kommuner, länsstyrelser m.fl. kring att driva utvecklingsarbete på både kort och lång sikt, och planera för test av uppdaterade indikatorer tillsammans med de aktörer som ingår i utvecklingsarbetet.
Kvalitetssäkrad mätning av föräldraskapsstöd (pdf, 889.5 kB)
2021 Att mäta sociala och hälsomässiga värden
Då sociala och hälsomässiga värden är centrala för att mäta utfall i sociala utfallskontrakt har SHIC tillsammans med RISE Centrum för Kategoriskt baserade Mätningar utvecklat riktlinjer för att mäta dessa på kvalitetssäkert vis. I dokumentationen presenteras centrala koncept och perspektiv för en konstruktiv diskussion kring dessa frågor.
Att mäta sociala och hälsomässiga värden (pdf, 1.31 MB)
2019 Kostnaden av psykisk ohälsa i Region Stockholm
RISE fick av Region Stockholm uppdraget att stödja regionens och kommunernas arbete att utforma en samlad strategi för psykisk hälsa. Den första fasen i arbetet var att ta fram en beskrivning av hur regionen kostnadsmässigt påverkas av psykisk ohälsa i dess olika former med särskilt avseende på utbildningssystemet, hälso- och sjukvårdssystemet samt arbetsmarknadens funktion.
Beskrivningen ska kompletteras med förslag till konkreta åtgärder och utgör underlag för framtagandet av regionens strategi. Rapporten avser beskriva kostnadsbilden för psykisk ohälsa i hela Stockholms län och ämnar utgöra ett underlag för framtida djupgående regionala analyser.
Kostnaden av psykisk ohälsa i Region Stockholm (pdf, 680.8 kB)