Kontaktperson
Marie Karlberg
Projektledare
Kontakta MarieDet finns ett flertal olika arbetssätt för att identifiera och utveckla symbioser. Vilken ingång som är rätt beror på verksamhet. Här samlar vi en rad olika stöd, tjänster inom finansiering och expertiser inom specifika ämnen och områden.
Via projektet CORALIS har det tagits fram en pedagogisk matris som visar hur bolag kan utveckla sin verksamhet utifrån industriell och urban symbios. Genom att kombinera innovativa affärsmässiga strategier och tekniska möjliggörare, landar resultatet i skräddarsydda lösningar för bolag och intressenter, oavsett förutsättningar.
Nedan är en förenklad bild av matrisen. Är du intresserad av att veta mer? Hör av dig till oss, kontaktuppgifter finns längst ned på sidan.
Nyfiken på våra expertisområden? Läs mer under respektive kategori.
Centrum för Industriell och Urban symbios kan hjälpa er identifiera, samla olika relevanta kompetenser och utföra analyser utifrån era behov. Exempel på analyser är t.ex. livscykelanalyser för att kvantifiera miljöpåverkan från drift av symbioser, utförande av tekno-ekonomiska analyser utifrån olika perspektiv och frågeställningar, samt analyser av den ekonomiska genomförbarheten utifrån ett livscykelperspektiv. Systemanalyser med fokus på hur olika delar i systemet interagerar, t.ex. analys av systemdynamik, är också viktiga för att undersöka resiliens och skapa scenarier för framtiden och förstå risker och möjligheter med olika utvecklingsvägar hos symbios-nätverket.
Centrum för Industriell och Urban symbios kan hjälpa er identifiera och samla olika relevanta kompetenser för att stödja beslutsprocesser.
Exempel på former av stöd kan vara omvärldsbevakning och stöd att agera proaktivt i beslutsfattande. Även olika former av strukturerade medskapandeprocesser kan vara bra att använda för att utforska vägar framåt tillsammans med andra aktörer inom en symbios.
Digitala verktyg kan vara viktiga stöd och det finns många olika möjligheter att finna, anpassa och utveckla rätt typ av stöd för varje behov. Exempel på stöd som finns att tillgå är olika utbildningar, workshops och testbäddar för att utveckla och finna rätt typ av digitala verktyg för just era behov. Mer konkreta stöd är t ex skapandet av visuella verktyg, möjligheten att utveckla spel för medskapandeprocesser, användandet av digital infrastruktur för komplexa beräkningar.
Symbios är en delmängd inom den cirkulära ekonomin. En cirkulär ekonomi, eller cirkulär omställning, innefattar en mängd olika aspekter såsom att designa produkter för att kunna återvinnas och skapa nya affärsmodeller så att produkter används mer effektivt, t.ex. genom att sälja tjänster istället för produkter.
Symbios är i sig en systeminnovation, vilket innebär att utveckling av innovationer i både tekniker, affärsmodeller och ledning kan vara av vikt för att lyckas långsiktigt. Exempel på innovationsstöd är skapandet av innovationspartnerskap då stora och många olika behov inom innovation efterfrågas, eller möjligheten att utbilda och certifiera innovationsledare, samt att inom er symbios få stöd i hur digitalisering kan användas som hjälpmedel i innovationsarbete.
När det gäller utveckling och implementering av tekniska innovationer i symbiosnätverk, kan Centrum för Industriell och Urban symbios partners stödja med att matcha er symbios med tekniska innovatörer ifrån våra stora nationella och internationella nätverk av entreprenörer. Vi kan också stödja entreprenörer vid uppskalning av tekniska innovationer genom att erbjuda testbäddar och olika former av expertstöd utifrån behov.
En väl utförd samrådsprocess är en viktig pusselbit för att nå en framgångsrik och effektiv tillståndsprocess. RISE kan ge vägledning och stötta verksamheter genom tillståndsprocessen för att söka tillstånd enligt miljöbalken, hjälpa verksamheter med att ta fram beslutsunderlag, bidra med expertkunskap och juridisk kompetens kring tillståndsprocesser. Ju mer man kan lösa tidigt, desto smidigare löper processen vidare. Att ta fram rätt beslutsunderlag är avgörande för en effektiv process. Genom att samla, sammanställa och tydliggöra information - kan bättre beslutsunderlag skapas. Syftet är att tillsammans hitta bättre processer, öka dialog och bygga tillit.