Testbed PFAS - Betydelse för arv och framtid
Testbed PFAS är ett projekt som forskar inom PFAS med fokus på både arv och framtid. Det betyder att forskningsprojektet utvärderar reningstekniker för PFAS-förorenad jord och vatten från tidigare användning av PFAS samt utvärderar PFAS-fria släckmetoder för framtiden.
PFAS betyder per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Det är en grupp konstgjorda högflourerade ämnen som består av fler än 4700 olika identifierade ämnen. På grund av ämnenas vatten- och smutsavstötande funktion används PFAS idag i många konsumentvaror och kemiska produkter. PFAS finns i bland annat kläder, skor och matförpackningar men även i produkter som brandskum, skidvalla, smink, möbler och elektronik.
PFAS-ämnena är persistenta, vilket innebär att de är extremt svårnedbrytbara och stannar kvar när de släpps ut i naturen. Ämnena är vattenlösliga och lättrörliga i marken. Eftersom PFAS-ämnena består av en stor grupp kemikalier med olika fysikal-kemiska egenskaper beter PFAS sig på olika sätt i naturen och i människokroppen.
Det här betyder att PFAS kan påverka människor och djurs hälsa negativt. PFOS och PFOA är klassade som reproduktionsstörande och är misstänkt cancerframkallande. Dessa två PFAS-ämnen och de ämnen de kan brytas ned till är numera reglerade genom EU-lagstiftning. Lagstiftningen innebär att PFAS-ämnena PFOS och PFOA inte längre får tillverkas eller släppas ut på marknaden i en produkt. I slutet av augusti 2021 tog EU ett beslut om att förbjuda ytterligare 200 PFAS-ämnen. Inom EU driver Sverige tillsammans med flera andra medlemsländer arbetet att begränsa samtliga PFAS-ämnen som grupp.
Läs mer om våra samarbetspartners inom Testbed PFAS: Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och RISE.
Här kan du läsa mer om vår forskning kring reningstekniker för PFAS och läsa mer om forskning kring PFAS-fria släckmetoder.
Vill du bidra till forskningen? Eller har du en lösning du vill testa hos oss? Välkommen att kontakta oss.