Kontaktperson
Tove Mallin
Enhetschef
Kontakta ToveForskningen i Testbed PFAS bedrivs i två parallella spår. Det ena spåret fokuserar på att hitta lösningar för dagens kontaminerade marker. Det andra spåret har fokus på hitta PFAS-fria alternativ till framtiden.
Projektet Testbed PFAS har två syften. Dels försöker projektet hitta lösningar på dagens situation med kontaminerad jord och vatten genom att identifiera tillförlitliga och användbara reningstekniker för PFAS-kontamineringar, dels försöker projektet hitta alternativa PFAS-fria släckmedel för framtida användning.
Forskningen i Testbed PFAS involverar flera olika aktörer, alla med samma uttalade mål – att hitta en lösning på PFAS-problematiken. Förutom RISE medverkar Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket i projektet. Läs mer om hur olika parter gått samman i projektet Testbed PFAS.
Arbetet inom Testbed PFAS är uppdelat i två parallella forskningsspår som löper sida vid sida för att komma tillrätta med de problem PFAS innebär. Det som skiljer sig mellan forskningsspåren är att det ena spåret fokuserar på arvet från tidigare användning medan det andra spåret fokuserar på framtiden.
Forskningen i det första spåret, Arv, arbetar för att hitta effektiva sätt att rena redan kontaminerad jord och vatten. Det görs genom utvärdering av olika reningstekniker, där forskarna jämför hur väl olika tekniker fungerar för rening av PFAS-kontaminerad jord och vatten.
Forskningen i forskningsspåret Framtid fokuserar på att utvärdera alternativ till brandsläckningsmedel innehållande PFAS. För att alternativa PFAS-fria släckmedel ska anses likvärdiga behöver de fungera lika effektivt, alltså släcka lika snabbt och lika fullständigt.
Läs mer om delresultat forskningen i Testbed PFAS.
För mer information om projektet Testbed PFAS, kontakta oss.
Läs mer om vad det innebär att testa reningstekniker för PFAS.
Läs mer om vår forskning för att finna alternativa PFAS-fria släckmetoder.
Tillbaka till startsidan för Testbed PFAS.