Kontaktperson
Lars Hamberg
Forskare
Kontakta LarsSyftet var att ta fram underlag för att revidera branschriktlinjerna kring vattenanvändning i mejerisektorn. Med ett bättre och tydligare underlag går det att effektivisera vattenanvändningen utan att äventyra livsmedlets kvalitet och säkerhet. Implementering av nya riktlinjer förväntas leda till betydande vattenbesparingar i livsmedelsindustrin.
Det finns en önskan och krav att minska vattenanvändning och generering av avloppsvatten inom livsmedelsindustrin för att främja omställningen till en klimatneutral och cirkulär industri. Det gäller att få till ett effektivt resursutnyttjande genom att:
Sverige har en av världens högsta standarder för livsmedelssäkerhet. En bidragande faktor är att nästan överallt använda vatten av dricksvattenkvalitet vid minsta misstanke om produktsäkerhetsrisker. Detta leder till överanvändning av dricksvatten, exempelvis för att kyla utsidan av motorer trots att det är en väldigt låg sannolikhet att detta vatten kan förorena produkten.
För att gå emot standardförfarandet och använda annat än dricksvatten (där det är säkert) krävs en omfattande riskbedömning. Detta arbete är både dyrt och oprövat samt att det i många situationer saknas ”föregångare” som skulle kunna bidra med öppen data/kunskap.
Genom projektet ville vi bidra med underlag till utveckling av policy och styrmedel för att öka hållbarheten kring säker återanvändning av vatten i livsmedelsindustrin genom revidering av de nationella branschriktlinjerna för mejerinäringen. Detta kommer att skapa möjlighet att minska dricksvattenanvändningen och genereringen av avloppsvatten inom livsmedelsindustrin.
De reviderade branschriktlinjerna kommer att användas direkt på företagen i deras eget arbete med att öka takten vid införandet av, och minska risken vid, vattenbesparande åtgärder. De kommer även fungera som vetenskapligt bakgrundsstöd och kunskapskälla vid kontakten mellan företag och myndigheter vid riskbedömningar kring vattenåteranvändning.
Till följd av förändring i branschriktlinjerna (inom projektet) och efter implementeringen av en ökad återanvändning av vattnet på mejerierna (efter projektet) förväntas dricksvattenbehovet minska med upp till 70% från dagens nivåer.
I projektet ingick följande delar:
Branschriktlinje för vatten i mejerier
Avslutat
Koordinator
2022-2024
LRF Mjölk, Arla Foods, Norrmejerier, Gäsene mejeri