Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
avfallshantering

Energiåtervinning av avfall - Samverkande systemdynamisk modellering

Projektet WECOS syftar till att utveckla ett simuleringsverktyg som stödjer aktörer att fatta gemensamma beslut genom att testa och utvärdera nya metoder för modellbaserat beslutsstöd.

WECOS arbete kommer att resultera i ett verktyg som stödjer aktörer i att fatta gemensamma beslut inom specifika ämnesområden. Projektet fokuserar på att testa och utvärdera nya metoder för modellbaserat och kollaborativt beslutsstöd. Genom en iterativ och interaktiv process får projektpartners möjlighet att ge input om vilka aspekter som bör inkluderas i modellen och ge feedback för utveckling av anpassade gränssnitt. 

Målet med processen är att underlätta beslutsfattandet och främja samverkan samt kunskapsspridning. Plattformen kommer även att erbjuda en grundläggande förståelse av möjliga konsekvenser av olika beslut genom att ge kvantitativa insikter om hur systemet hänger samman ur ett övergripande perspektiv.

Bakgrund

Att skapa en gemensam vision för strategiska satsningar inom energiåtervinning som en integrerad del av framtidens avfalls- och energiförsörjning är avgörande. Det är nödvändigt att överbrygga klyftan mellan olika aktörer som arbetar med komplexa system för avfallshantering.

Dagens utmaning ligger i att det finns flera samhällsproblem, men inget gemensamt forum för att tydliggöra hur ansvaret ska fördelas. Dessutom uppstår målkonflikter som gör att aktörerna har olika mål och strategier. Denna problematik är också vanlig inom andra områden, såsom vattenförsörjning, transport och andra gemensamma samhällsresurser.

Mer om projektet

Modeller används i allt större utsträckning för att stödja beslutsfattande kring komplexa sociotekniska problem, men det finns fortfarande utmaningar med att integrera användningen av sådana modeller i befintliga beslutsprocesser. Systemdynamisk simuleringsmodellering används för att stödja beslutsfattande inom kommuner och industri genom att integrera avfall-till-energi (WtE), energisystemet och politiska mål som ökad materialåteranvändning och netto-nollutsläpp.

När det gäller WtE har olika modelleringsmetoder använts för att på ett tillämpat sätt stödja beslutsfattande tillsammans med kommunala aktörer och regionala industrier, både i Sverige och globalt. De vanligaste metoderna är livscykelanalys (LCA), kostnads-nyttoanalys (CBA) och multikriteriebeslutsanalys (MCDA). Dessa metoder är relativt statiska och ger en ögonblicksbild av avfallshanteringssystemen, vanligtvis med hög detaljnivå.

WECOS-projektet har ett annorlunda angreppssätt och använder sig av systemdynamisk simuleringsmodellering. Vi fokuserar på integrationen mellan energisystemet, WtE-verksamheten och politiska mål på hög nivå, såsom ökad återanvändning av material och netto-nollutsläpp.

En viktig fördel med detta angreppssätt är möjligheten att omvandla den ögonblicksbild som traditionella metoder erbjuder till en ”film” som visualiserar förändringar över tid. Denna dynamiska modellering avslöjar beteendemönster hos viktiga variabler och identifierar orsakssamband som driver de simulerade resultaten. Systemdynamiken implementeras i en visuell, objektorienterad miljö, vilket ökar transparensen kring modellens antaganden, möjliggör en gemensam representation av WtE-systemet och uppmuntrar till direkt input från aktörer som har inflytande, intresse eller påverkas av besluten. Praktiskt sett strävar vi efter att göra modellen och dess resultat användbara och tillgängliga för våra partners.

Läs mer på MESAMS hemsida

Sammanfattning

Projektnamn

WECoS

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

7.1 MSEK

Partner

NSR, Helsingborgs stad, Öresundskraft, Näringsslivet producentansvar

Finansiärer

Energimyndigheten (MEASAM)

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
11.Hållbara städer och samhällen
Shane Carnohan

Kontaktperson

Shane Carnohan

Forskare

+46 73 062 95 51

Läs mer om Shane

Kontakta Shane
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.