Kontaktperson
Sara Hornborg
Forskare
Kontakta SaraLivsmedelproduktion baserat på fiske har många fördelar jämfört med landbaserad animalieproduktion. Sjömat från fiske är generellt sett ett mer hälsosamt livsmedel och har oftast en lägre klimatpåverkan, samt är inte i behov av exempelvis landareal och bekämpningsmedel. Men hur kan man möjliggöra dess fulla potential?
Havet täcker merparten av vår planets yta men men bidrar bara med 2% av vår livsmedelskonsumtion. Det här projektet tar ett steg tillbaka och försöker se förbi nuvarande nyttjande och inställningar för att se på fiske utifrån helt nya perspektiv. Den övergripande frågeställningen är: Hur skulle fisket se ut om FN:s globala hållbarhetsmål (Agenda 2030), Parisavtalet och Konventionen om biologisk mångfald tilläts definiera målsättningen?
Projektets delmål är att:
Projektet är tvärvetenskapligt och samarbetar med sjömatsindustrin, naturvård och norska myndigheter.
RISE roll är att bidra med expertis kring hållbarhetsutvärderingar av sjömat för att identifiera hur man kan mäta och förbättra hållbarheten.
Framtidens fiske
Pågående
Deltagare
4 år
25,3 miljoner NOK