Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
New marketable, nutritious, and sustainable mycelium-based food from food industry residues

Ny mat med mycel uppväxt på livsmedelsindustrins restprodukter

Projektet möter den globala matkrisen genom att omvandla restprodukter från livsmedelsindustrin, som havreskal och drav från öltillverkning, till näringsrika och marknadskompetitiva myceliebaserade livsmedel via hållbar fastfasfermentering med ätliga svampar.

Hållbar Matproduktion för en Växande Befolkning

Projektet syftar till att möta den globala livsmedelskrisen genom innovativ och hållbar produktion av myceliebaserade livsmedel. Genom att omvandla restprodukter från livsmedelsindustrin, som havreskal och bryggerispill, skapar projektet en näringsrik produkt som är både hälsosam och marknadskonkurrenskraftig. Dessa restprodukter används i en fastfasfermentering (SSF) med ätliga svampar, vilket ger en miljövänlig produktionsmetod som kräver minimalt med vatten och energi samt har låg påverkan på klimatet.

Ny Mat från Restprodukter: En Klimatsmart Lösning

Genom att använda restprodukter som substrat för svampodling bidrar projektet till FN globala mål för hållbar utveckling. Genom Zero Hunger (SDG 2) och Good Health and Well-being (SDG 3) bidrar mycelieprodukterna till minskad hunger och bättre hälsa. Samtidigt främjar produktionen rent vatten och sanitet (SDG 6), ansvarsfull konsumtion och produktion (SDG 12) samt klimatåtgärder (SDG 13). Att upcycla restprodukter för livsmedelsproduktion maximerar värdet av råmaterial och minskar avfallet, vilket stödjer en hållbar livsmedelsförsörjning.

Marknadsintroduktion och Konsumentutbildning

För att myceliebaserade produkter ska nå konsumenternas tallrikar krävs både teknisk utveckling och ökad konsumentmedvetenhet. Projektet genomför marknadsanalyser och sensoriala tester för att säkerställa att produkterna möter konsumenternas smak- och kvalitetsförväntningar. Ett omfattande utbildningsprogram, inklusive seminarier och produktprovningar, kommer att öka konsumenternas kunskap om klimatsmart mat och fördelarna med myceliebaserade produkter.

Projektets Målsättningar

Projektet strävar efter att skapa en proteinrik och näringsrik myceliebaserad ingrediens från havre- och bryggerirester, med fokus på att minska antinutrienter, förbättra smak och textur, samt utveckla produkter med lång hållbarhet. Målen inkluderar även en ekonomisk och klimatmässig jämförelse med befintliga köttanaloger, samt att utforska konsumentacceptans och hållbarhetsfördelar genom livscykelanalyser.

Sammanfattning

Projektnamn

NUMY

Status

Pågående

Region

Region Skåne, Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

4,000,000 SEK

Partner

Millow AB, Grönsakshallen Sorunda AB

Finansiärer

FORMAS

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
6.Rent vatten och sanitet
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Edoardo Desiderio

Kontaktperson

Edoardo Desiderio

Forskare

+46 10 516 66 11

Läs mer om Edoardo

Kontakta Edoardo
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.