Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Kemiindustri

Pilotanläggning för vätgasproduktion i Stenungsund?

Kan vätgas producerad med ny och energieffektiv teknik hjälpa kemiindustrin i Stenungsund till klimatneutralitet? Projektet ska undersöka förutsättningarna för och ta fram ett koncept för en pilotanläggning för vätgasproduktion med högtemperaturelektrolys, samt undersöka möjligheterna att använda ammoniak som råvara vid produktion av vätgas.

Omställningen av kemiindustrin i Stenungsund kräver stora mängder fossilfri vätgas. För att producera denna vätgas krävs i sin tur stora mängder elektricitet, samtidigt som kapaciteten i det lokala elnätet är begränsad. Genom att använda högtemperaturelektrolys (SOEC - Solid Oxide Electrolyser Cell), en teknik under utveckling, kan behovet av el minskas betydligt. Tekniken beräknas kräva runt 20-30 procent mindre el än dagens lågtemperaturelektrolys (alkalisk elektrolys och PEM). Det skulle också minska kemiindustrins kostnader för el.

Mot en pilotanläggning

Eftersom SOEC är en teknik under utveckling är det viktigt att förstå teknikens mognadsgrad för att kunna utvärdera möjligheter och investeringsrisker. Projektet är en förstudie som ska undersöka de tekniska och kommersiella förutsättningarna för och nyttan med en pilotanläggning för SOEC i Stenungsund. Projektet ska också ta fram ett koncept för pilotanläggningen och ge förslag på hur vägen framåt kan se ut.

RISE ska undersöka driftscenarier och vätgasanvändning

RISE projektleder samt ansvarar för ett arbetspaket som handlar om att kartlägga intresset för en anläggning, hur den producerade vätgasen kan användas, utreda olika driftscenarier och undersöka nyttan med en pilotanläggning i Stenungsund.

Kan ammoniak vara ett alternativ?

Ett annat möjligt alternativ eller komplement för att minska elförbrukningen vid produktion av vätgas i stor skala är att importera fossilfri ammoniak och använda den för att tillverka vätgas. Ammoniak importeras och används redan i mindre skala för andra ändamål, men projektet ska också undersöka hur en storskalig vätgasproduktion med ammoniak kan fungera och komplettera lokal produktion med SOEC.

En del av Klimatledande Processindustri

Projektet är en del av Klimatledande Processindustri, ett Vinnväxt-initiativ som koordineras av Lindholmen Science Park i samarbete med RISE och som strävar mot en fossiloberoende och konkurrenskraftig industriregion genom projektverksamhet och kunskapsspridning.

Sammanfattning

Projektnamn

Förstudie högtemperaturelektrolys (SOEC)

Status

Pågående

Region

Västra Götalandsregionen

RISE roll i projektet

Projektledare samt utförare

Projektstart

Varaktighet

2024-09-30

Total budget

651 000 SEK

Partner

Borealis, Chalmers, Preem, Uniper, Vattenfall

Finansiärer

Klimatledande Processindustri

Projektmedlemmar

Lovisa Axelsson

Kontaktperson

Lovisa Axelsson

Forsknings- och utvecklingsingenjör

+46 10 516 69 98

Läs mer om Lovisa

Kontakta Lovisa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.