Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

PLANTOMYC - Ett hållbart steg inom alternativ proteininnovation

Med ökade krav på hållbarhet och minskad miljöpåverkan växer behovet av innovativa sätt att producera alternativa proteiner. Projektet PLANTOMYC kombinerar växtbaserade proteiner med mikrobiellt framställda svampproteiner och använder mycelial protein biomass (MPB) för att skapa näringsrika, smakrika och minimalt bearbetade köttsubstitut.

Alternativa proteiner på tallriken blir allt vanligare. Genom avancerade fermenterings-tekniker är projektet Plantomycs mål att återvinna biprodukter som stärkelserika ärtprotein-rester till köttsubstitut för att leverera banbrytande lösningar för framtidens hållbara livsmedel. Denna strategi, med nästan noll avfall, minskar inte bara avfallet utan genererar också mervärdesprodukter som exempelvis smakförstärkande ingredienser och funktionella drycker från jäsningsprocessen. Testerna kommer att genomgå omfattande utvärderingar för att bedöma deras näringsmässiga fördelar, funktionella egenskaper och sensoriska attraktivitet. Genom att höja den tekniska mognadsnivån (TRL) med stöd från industripartners siktar PLANTOMYC på att stärka Europas konkurrenskraft på den globala marknaden för alternativa proteiner. Projektet banar därmed väg för en hållbar och innovativ framtid inom livsmedelsproduktion.

Optimera produktion av alternativa protein

PLANTOMYC strävar efter att möta de stora miljö- och konsumentutmaningarna inom marknaden för alternativa proteiner. Genom innovativa lösningar syftar projektet till att öka konsumenternas acceptans av alternativa proteinkällor och stärka hållbarheten i livsmedelsproduktionen genom följande initiativ:

  • Utnyttja restprodukter från livsmedelsindustrin: Använda Brewers Spent Grains (BSG) och Pea Protein Isolates Byproducts (PPIB) som substrat för fermentering, vilket främjar cirkularitet och resurseffektivitet
  • Utveckla funktionella ingredienser: Omvandla fermenteringsbuljong till mervärdesprodukter, exempelvis smakförstärkande ingredienser eller funktionella drycker.
  • Skapa minimalt bearbetade, näringsrika produkter som är i linje med clean label-trender inom livsmedelsproduktion.

Med detta helhetsgrepp bidrar PLANTOMYC till att forma framtidens hållbara livsmedelssystem.

RISE roll och uppdrag

RISE koordinerar projektet och kombinerar banbrytande fermenteringsteknik, cirkulärt resursutnyttjande och konsumentfokuserad produktutveckling för att optimera produktionen av alternativa proteinkällor genom att kombinera ärtproteinisolat (PPI) och MPB. RISE expertis inom svampbioteknik inkluderar screening, fermentering och optimering av produktion av mycelial proteinbiomassa (MPB) med hjälp av återvunna sidoströmmar som ärtproteinstärkelse. Ett arbete genomförs även för att bedöma den teknisk-ekonomiska genomförbarheten av våra innovationer.

Arbetet utförs i RISE moderna forskningsanläggningar både i Örnsköldsvik och Göteborg som utgör en del av Bioeconomy Arena.

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
8.Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
15.Ekosystem och biologisk mångfald
17.Genomförande och globalt partnerskap
Vaskar Mukherjee

Kontaktperson

Vaskar Mukherjee

Senior Researcher

+46 10 516 67 61

Läs mer om Vaskar

Kontakta Vaskar
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Abhishek Bhattacharya

Senior Researcher

+46 10 516 67 31

Läs mer om Abhishek

Kontakta Abhishek
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.