Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
SIMBY
Foto: Fanny Lindh

”Sun In My Backyard” (SIMBY)

SIMBY närmar sig solenergi ur ett personligt och systemperspektiv.  Projektet kombinerar expertis från designers och konstnärer med industri och vetenskap för att skapa interventioner för att inleda samtal mot inkluderande spekulativa framtider för solenergi. 

Utveckling av solenergi och förnybar energi är ofta teknik- och marknadsdriven. Så som det är idag prioriteras ofta de kända behoven och motivationsfaktorerna hos en övervägande teknikfokuserad grupp framför andra värderingar och önskemål. Som ett resultat av detta kan nya etableringar av förnybar energi mötas av motstånd och fenomenet "inte på min bakgård".

SIMBY syftar till att förändra denna berättelse om framtida solenergiutveckling till att ta ett värdedrivet och relationsdrivet perspektiv. Genom att bjuda in alla att se på solen på olika sätt utforskar vi vilka andra värden solenergi kan ge och funderar på hur vi kan leva med, från och i relation till solen.

Design-metoder som utvecklas i projektet:
• Resande säsongsbetonade workshopserier för att utforska vårt samhälleliga förhållande till solen ur ett systemperspektiv
• Spekulativ designprototyp som utmanar hur vi förhåller oss till solteknik
• Stödj till Ung Svensk Form stipendiat för att utveckla konstnärlig solcellsprototyp tillsammans med industrin
• Solcellsutställning på Vandalorum konstmuseum

Projektet har finansiering från forsknings- och innovationsprogrammet Design för energieffektiv vardag som drivs av Energimyndigheten och koordineras av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. 

Let’s start a conversation with … the sun. 

Hur kan man designa solenergi inspirerad av vår relation till solen? 

Filmen är en konstnärlig tolkning av projektet SIMBY och den nya metod som används för att samtala om framtidens solenergi som bygger på vår föränderliga upplevelse och relation till solen under olika årstider. Metoden har tagits fram designforskarna Hayley Ho och Fanny Lindh och filmen har skapats av Patrik M Eriksson. Filmen var en del av utställningen  Garden Futures, Design som växer – Vandalorum på Vandalorums konsthall i Värnamo under augusti- oktober 2024.

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande
7.Hållbar energi för alla
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
11.Hållbara städer och samhällen
16.Fredliga och inkluderande samhällen
Bodil Karlsson

Kontaktperson

Bodil Karlsson

Forskare

+46 10 516 59 99

Läs mer om Bodil

Kontakta Bodil
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.