Kontaktperson
Marie Johansson
Senior forskare
Kontakta MarieProjektets mål är att tillgodose befintliga byggnader lösningar för förtätning och förlängd livslängd med hjälp av vidbyggnader med återanvändbara biobaserade prefabricerade byggsystem.
Syfte och mål
Projektet har som huvudmål att underlätta processen vid påbyggnation med lätta biobaserade system genom att:
Förväntade effekter och resultat
Hela projektet förväntas leda till ökad samverkan och förståelse mellan de aktörer som medverkar inom vidbyggnadsprojekt såsom kommuner, fastighetsägare, arkitekter, konstruktörer, entreprenörer och byggsystemleverantörer. Genom aktivt deltagande i flera byggprojekt så kommer man att skapa bättre samverkan mellan de deltagande parterna och skapa underlag för en Best Practice Guide som kommer att underlätta i andra liknande projekt.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet är organiserat i tio arbetspaket fördelade längs med hela byggvärdekedjans alla steg; planskede, programskede, projekteringsskede, byggskede och förvaltning. Arbetspaketen tar också på olika sätt hand om hållbarhetsaspekter i form av social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.
Den social hållbarhetsaspekten lyfts främst upp i arbetspaket kopplade till plan- och programskede där man studerar olika metoder att skapa processtöd kring detaljplan och bygglovsprocess, värdering och hantering av kulturvärden, medborgardialog men också i frågor kring arkitektur. Frågorna kring arkitektur studeras främst av Luleå tekniska universitet medan RISE hanterar övriga delar.
Den ekologiska (tekniska) hållbarheten är främst kopplade till program, projektering och byggskede. Här finns speciellt frågor kopplade till BIM för befintlig byggnad inkl påbyggnad där Luleå tekniska universitetet driver arbetet kring utveckling av digital tvilling. RISE kommer främst att koncentrerar sig på generiska lösningar för installationsskiktet mellan befintlig och ny byggnad samt processtöd för LCA beräkningar i påbyggnadsprojekt.
Den ekonomiska hållbarheten är kopplad till samtliga skeden i byggvärdekedjan där särskilt frågan om risk för olika aktörer är av stor vikt. Linköpings universitet kommer att titta på affärsmodeller, kalkylmodeller och vilka punkter som är viktiga i samverkansavtal för denna typ av affärer med cirkularitet i fokus.
Stadsutveckling och påbyggnader (pdf, 1.19 MB)
Kulturvärden i påbyggnadsprocessen (pdf, 2.44 MB)
Byggsystem för påbyggnader (pdf, 1.67 MB)
Miljöbedömning påbyggnader (pdf, 1.39 MB)
Timber on Top
Avslutat
Partner (och formell koordinator)
36 månader
28 MSEK
Skogsindustrierna, Trästad Sverige, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet + 30 företag
Timber on TopTimber on Top på LInkedin