Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

TolkAI - Tolkningsbar AI från start till mål

Tolkningsbar AI ska kunna appliceras med framgång i alla delar av en affärsprocess och ge verifierbara och validerbara resultat samt insikt i vad som sker inuti en AI-komponent. Detta är viktigt när AI-komponenter är en del av en affärskedja eller en del i en produkt där funktionen måste vara känd och möjlig att validera.

Syfte och mål

Tekniken med tolkningsbar AI ska användas för att tillgodose transparens i framtagningsprocesser, för AI-baserade produkter och tjänster, för att förstå, verifiera och validera funktionalitet hos dessa, vilket är högst väsentligt för AI utveckling och användning av i Sverige. Metoder och verktyg ska utvecklas för att stödja en process från att identifiera behov hos användare med AI och data till leverans och återbruk av produkter som innehåller AI-komponenter. Tekniken ska även jämföras med AI som bygger på s.k. svartlådemodeller för att studera för och nackdelar med teknikerna.

Förväntade effekter och resultat

Projektet avser att ta fram kunskap om hur funktionalitet i produkter kan skapas med AI på ett sätt som kan tolkas och valideras av de som är involverade i produktutvecklingsprocessen. Resultaten kommer att underlätta för förändrat användningsområde av AI baserade produkter vid återanvändning och återtillverkning. Den framtagna tekniken ska möjliggöra tolkningsbar optimering av AI baserade egenskaper hos produkter som har direkt koppling till hållbarhetspåverkande egenskaper beskrivna i Agenda 2030.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet organiseras runt två praktikfall. Användning av framfartsdata för fartyg för att kunna erbjuda bättre framdrivningssystem och behandling av data från flygburen laserskanning av skog för att urskilja intressanta detaljer i beståndet. Metoder och verktyg ska utvecklas för att stödja en process från att identifiera behov hos användare med AI och data till leverans och återbruk av produkter som innehåller AI-komponenter. Forskningsaktörer är RISE, Chalmers avdelningar för mekanik och maritima vetenskaper samt Chalmers avdelning för industri och materialvetenskap.

Sammanfattning

Projektnamn

TolkAI

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator och forskare

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

4 690 000 SEK

Partner

Chalmers University of Technology, Kongsberg Maritim Sweden AB, Skogsstyrelsen

Finansiärer

Vinnova

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

4.God utbildning för alla
8.Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
14.Hav och marina resurser
15.Ekosystem och biologisk mångfald