Kontaktperson
Moa Hamré
Projektledare
Kontakta MoaProjektets ska tillsammans med VA-branschen utforma underlag till ny branschpraxis för kravställning av förorenat dagvatten. Kretslopp och Vattens och Borås Energi och Miljös arbete, utgör ett viktigt underlag för projektet. Även samhällsekonomiska konsekvenser av en ny branschpraxis kommer utredas.
I Sverige liksom i många andra europeiska länder finns inga nationella riktvärden för utsläpp av förorenat dagvatten. Varken lagen om allmänna vattentjänster (LAV) eller plan- och bygglagen (PBL) ger konkreta möjligheter att reglera föroreningsinnehåll i renat dagvatten. I miljöbalken (MB) finns möjligheten att reglera dagvattenutsläpp med avseende på olägenhet för människors hälsa eller miljön. Däremot har det hittills inte tagits fram någon vägledning från nationella myndigheter och inte heller nuvarande rättspraxis ger något stöd för hur krav ska ställas eller anläggningar konstrueras rörande dagvatten.
Projektets syfte är att tillsammans med VA-branschen utforma underlag till ny branschpraxis för kravställning av förorenat dagvatten. En samhällsekonomisk konsekvensanalys av en ny branschpraxis kommer studeras närmare utifrån myndigheters, branschorganisationers, behovsägarens och teknikleverantörens perspektiv. Arbetet kommer ske transparent och i nära dialog med branschens alla aktörer genom det forum för omvärldsdialog som byggs upp av projektet.
Ett införande av en gemensam branschpraxis för hantering av dagvatten i Sverige skulle kunna vara ett bra underlag för myndigheter och domstolar när de t.ex. fattar beslut och prövar överklaganden. Det skulle öka förutsägbarheten, underlätta kommunikationen genom "att alla talar samma språk" och transparensen i projekten, något som i förlängningen skulle medföra att fler åtgärder för dagvatten implementeras, att rätt anläggning byggs på rätt plats, samt är korrekt utformad med säkerställd långtidsfunktion. I dagsläget saknas enhetlig kravställning inom dagvattenområdet, vilket ofta medför en stor osäkerhet, kostsamma och komplexa utredningar och detaljplaner, provtagningar och ibland även felbyggnationer. I underlaget till ny branschpraxis kommer kravställningen att definieras vilket ger en ökad tydlighet gentemot både verksamhetsutövaren och tillsynsmyndigheten.
Underlag till branschpraxis dagvatten
Pågående
Korrdinator
16 månader
Luleå tekniska universitet, Vattenforum, Sweco, Advokatfirman Lindahl, Växjö kommun, Borås Energi och Miljö, Uponor
Svenskt vatten