Kontaktperson
Uppdatering av branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning
Syftet med detta projekt är att uppdatera branschriktlinjer för små slakteri- och styckningsföretag, för att underlätta för den enskilda företagaren att tolka och uppfylla kraven i gällande livsmedelslagstiftning för slakt och styckning.
Livsmedelslagstiftningen anger ofta de mål och syften som måste uppfyllas för god livsmedelshygien och -säkerhet, men de talar inte om exakt hur något ska vara, se ut eller utföras. Nationella branschriktlinjer är branschens egen beskrivning av hur berörda företag kan uppnå kraven i livsmedelslagstiftningen och därmed producera säkra livsmedel.
Den första upplagan av branschriktlinjerna för småskalig slakt och styckning av storboskap, gris och lamm gavs ut 2009. Branschriktlinjerna behöver regelbundet uppdateras för att säkerställa att informationen stämmer överens med gällande lagstiftning. Inom projektet görs en översyn av den befintliga texten utifrån gällande lagstiftning. Riktlinjerna kompletteras också med ett avsnitt om djurskydd.
Branschriktlinjerna har granskats av Livsmedelsverket och Jordbruksverket och finns fritt tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats, Eldrimners webbplats och i DiVA (https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ri:diva-76274).
Sammanfattning
Projektnamn
Branschriktlinjer för småskalig slakt
Status
Pågående
RISE roll i projektet
Projektledare
Projektstart
Varaktighet
7 år
Partner
Finansiärer
Landsbygdsprogrammet, Jordbruksverket