Kontaktperson
Birgitta Bergström
Projektledare
Kontakta BirgittaBelastningstest innebär att i praktiska försök utvärdera möjlighet för tillväxt, överlevnad eller reduktion av relevanta sjukdomsframkallande eller produktförstörande mikroorganismer efter att de tillförts den aktuella produkten.
Varför ska man utföra ett belastningstest ?
Ett belastningstest är ett viktigt verktyg och komplement till den teoretiska riskbedömningen vid utveckling av en ny produkt eller vid en receptmodifiering. Ibland är det önskvärt eller nödvändigt att verifiera en teoretisk bedömning av tillväxt, överlevnad eller hämning av mikroorganismer genom att utföra en praktiskt s.k. belastningstest. Testet kan användas för att bedöma om produkten är säker med avseende på förhindrande av tillväxt av en patogen eller förskämningsflora och därmed kunna avgöra om produkten kommer att vara mikrobiologiskt säker och hållbar enligt förväntan.
Det är tex möjligt att utvärdera vad som händer när konserveringsmedel tillsätts och/eller produkten lagras i olika temperaturer, kanske i kombination med en specifik förpackningsteknik.
Hur görs testet?
Mikroorganismer väljs noggrant ut med relevant ursprung och förhistoria för att testet ska kunna utföras. De relevanta patogenerna och/eller förskämningsfloran tillsätts produkten och de ympade proverna lagras under väldefinierade temperaturförhållanden innan de analyseras under den tänkta hållbarhetstiden. Belastningstesten utförs normalt i själva produkten, men ibland kan man istället välja att använda en livsmedelsmodell istället som efterliknar livsmedlet.
Vi utför belastningsförsök med Listeria monocytogenes enligt EUs guideline.
Exempel på belastningstest utförda i vårt labb:
• Listeria monocytogenes i kallrökt lax
• Clostridium botulinum i korvsmet efter värmebehandling
• Debaromyces, Zygosaccharomyces, Penicillium och Aspergillus i kalla såser, drycker
Effekt från nitrit, NaCl, pH-värde, sorbat, bensoat, laktat, skyddande kulturer och MAP har testats separat eller i kombination.
Ett belastningstest används för att bekräfta eller stärka resultatet av en teoretisk mikrobiell riskbedömning för att säkerställa produktionen av mikrobiologiskt lagringsstabil och säker mat.