Kontaktperson
Förenklad klimatdeklaration för komponenter
Nu kan du på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt ge ditt företag och dina kunder en konkurrensfördel och samtidigt bidra till hållbara transporter.
Metoden baseras på kända material- och processdata och kan användas för att redovisa klimatpåverkan för befintliga artiklar i produktion samt för framtida artiklar, enligt metodik utvecklad av FKG.
Klimatdatablad för hållbarhet och konkurrenskraft
Syftet med klimatdatabladet är att stärka konkurrenskraften hos miljömedvetna underleverantörer och deras kunder genom att redovisa klimatpåverkan hos en befintlig eller framtida artikel som man avser offerera. Kunden kan därmed göra ett medvetet val för att öka sin produkts hållbarhet. Redovisningen av artikelns klimatpåverkan ger ett ökat kundvärde som gynnar de leverantörer som kan bifoga ett Klimatdatablad till sina artiklar.
Metod
Metoden utgår från företagets klimatpåverkan ur ett förenklat livscykelperspektiv (vagga till grind). För uppbyggnaden av den egna beräkningsmodellen krävs en initial utbildning och stöttning.
Klimatdatabladet kan inte jämställas med en fullständig LCA eller EPD, men det arbete som ligger till grund för redovisningen ger en mycket god insikt och kunskap kring företagets och artiklarnas klimatpåverkan från vagga till grind (från råmaterialets ursprung till utleveransen vid företagets grind).
Process för framtagning av klimatdatablad:
- Workshop 1 Uppstart
Företaget får grundläggande kunskaper, om hållbarhet generellt och klimatberäkningar specifikt, parallellt med kompetensutvecklande övningar. Genomgång sker av metod och ingående verktyg och underlag för framtagning av klimatdatablad.
- Workshop 2
Genomgång av emissionsfaktorer och hur man räknar ut sitt klimatavtryck. Här levereras mer detaljerad och omfattande kunskap kring metoden; hur man beräknar miljöpåverkan, var och hur man hämtar data samt vikten av att identifiera och använda rättvisande data. Efter workshopen följer företagets eget arbete med att identifiera och samla den data man behöver för klimatdatabladet.
- Företagsbesök
Detta steg kombineras med fördel med workshop 2. RISE expert besöker leverantören och tittar på processer och materialflöden för att få en djupare förståelse för verksamheten. Företagsbesöket ägnas främst åt företagets arbete med att identifiera och samla in data för att kunna fylla i inventeringsmallen, men även åt möjligheten att förbättra interna processflöden. Efter företagsbesöket färdigställer RISE expert, tillsammans med företaget, en modell som används vid klimatdataberäkningen. Därefter har företaget ett företagsspecifikt verktyg och en modell för att själva kunna beräkna och redovisa klimatpåverkan för olika artiklar i form av ett klimatdatablad.
Klimatdatablad enligt en standardiserad process
Klimatdatabladet redovisar klimatpåverkan i CO2eq (koldioxidekvivalenter). Beräkningarna utgår från energi-, material-, logistik- och produktionsdata från föregående år. Beräkningsmetoden kan därmed användas både för artiklar som är i produktion och för framtida artiklar där produktens material och tillverkningsprocess är känd. Metoden att ta fram ett Klimatdatablad följer en standardiserad process. Efter utbildning och inledande stöd kan den egna personalen ta fram ett Klimatdatablad för valfri egen artikel.
Om företaget så önskar kan en tredjepartsvalidering av metoden utföras, vilket ytterligare ökar kundvärdet hos Klimatdatabladet.