Kontaktperson
Lars Olsson
Forskare
Kontakta LarsGranskningen pekar ut exempelvis svagheter och brister som kan göra det svårt att uppnå god fuktsäkerhet och kraven i byggregler. Granskningen kan också mynna ut i en fördelaktig bedömning eller i en inledande vägledning till förbättring och utveckling. Om det visar sig vara svårbedömt ges förslag på djupare analyser.
I granskningen utgår vi ifrån våra expertkunskaper och praktiska och teoretiska erfarenheter av byggnadskonstruktioner, lösningar, material och innemiljö. I samband med om det konstateras avsaknad av dokumentation, svagheter eller brister så brukar vi ge vägledning och peka på möjligheter. Vi brukar ofta rekommendera denna typ av granskning före eller i kombination med fuktberäkning. Denna typ av granskning kan också komma till nytta vid typgodkännande och certifiering.
Många traditionella konstruktioner uppfyller inte Boverkets byggregler. Dels eftersom byggreglerna har ändrats och skärpts de senaste 15 åren, dels beroende på att det finns mer kunskap om de brister som funnits med vissa av de traditionella lösningarna. Dessutom har krav på energihushållning medfört ökad isolering vilket inneburit att traditionella konstruktioner blivit mer utsatta för skadliga fukttillstånd.
Tjänsten ersätter varken fuktsäkerhetsprojektering eller typgodkännande/certifiering men kan komma till god nytta inför dessa.
Granskningen redovisas skriftligt tillsammans med eventuella bilagor. Arbetet baseras på expertkunskap, erfarenhet och Boverkets byggregler. I de fall det motiveras och finns relevanta referenser, forskning etc så sker hänvisning.
Det är ofta en fördel om det finns ritningar, beskrivning och dokumentation av konstruktioner, lösningar, materialbeskrivningar och produktdata.
Granskningen levereras i ett RISE Utlåtande. Utlåtandet signeras av utförare och granskare.