Kontaktperson
Lovisa Bodin
Ingenjör
Kontakta LovisaRISE erbjuder in vitro-analys för att studera upptag av substanser som ska ges via oral administration.
Vi erbjuder två olika modeller för att studera upptaget i tunntarm:
- Caco2 är den klassiska in vitro-metoden som används när man önskar studera upptag i tunntarm. Modellen består av celler med ursprung i tjocktarmscancer. Dessa differentierar spontant till något som liknar tunntarm. Membranintegriteten liknar den i tjocktarmen.
- EpiIntestinal är en nyare modell som använder sig av primära humana celler från tunntarmen. Modellen har visats korrelera bättre med kliniska data än Caco2.
Vi hjälper er gärna välja vilken modell som passar era försök bäst. Studiedesignen kan anpassas utefter era önskemål med avseende på koncentrationer, kontroller och exponeringstid.
Att utvärdera substanser in vitro innan man går vidare till in vivo sparar både försöksdjur och pengar då man kan välja ut de bästa kandidaterna i ett tidigare skede. Att testa på EpiIntestinal kan dessutom hjälpa till att översätta upptaget till människa, då resultat från råtta eller mus inte alltid är direkt översättbart till människa.
Vid beställning odlas modellsystemet upp kundspecifikt och det är viktigt att man har alla aspekter av studiedesignen klar för sig vid start. När modellerna är färdigodlade, 4 veckor senare, exponeras de vanligtvis för testsubstanserna i två timmar. Prover tas sedan från ursprungslösning, tarmlumen och blodsidan av tarmen för att få en klar bild av vart ämnet tagit vägen.
Om ämnet skulle försvinna ur lösningarna kommer vi föreslå att man lägger till en analys av membranen för att se om det är associerat med cellerna/membranet eller har metaboliserats.
För att säkerställa kvaliteten på membranen testas permeabilitet med lucifer yellow, som en markör, eller membranintegritet (TEER), denna information kommer också att delges i rapporten tillsammans med permeabilitet för ämnena i test (Papp-värden).
Kunden erhåller rapport som innehåller värden på permeabilitet (Papp) för sina specifika ämnen samt en kvalitetstestning av membranen.