Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Sensorisk analys - Skillnadstest

Validera sensoriskt uppfattbara förändringar i din produkt! Vi erbjuder ett urval skillnadstester med vår analytiska panel.

Syfte

Utvärdera om sensoriska upplevelser som smak, doft, konsistens eller känsla av produkten förändras hos konsument när ändringar görs.

Den mest effektiva metoden för detta är att använda en tränad och urvalstestad panel av människor. RISE har en lång erfarenhet av denna typ av tester och unika möjligheter att kombinera dessa med tekniska mätningar.

Sensoriska skillnadstester är effektiva vid olika typer av situationer bland annat: 

  • Om du vill förändra en delkomponent/ingrediens i produkten och inte vill att det ska noteras hos konsument.                          
  • Om du vill förändra en produktionsprocess och skulle vilja veta om skillnader kan noteras i produkten.
  • Utvärdera hur lagring påverkar din produkt.
  • Om du vill bestämma perceptionströsklar (vid vilka nivå attributen uppfattas)

Metod

Beroende på produkt och syfte med mätningen väljs en av fyra typer av olikhetstest: partest, duo-trio-test, triangeltest eller difference-from-control. Respektive test utförs enligt standardmetod. Vi har även möjligheten att utföra andra skillnads tester t.ex. tetradtest och alternative forced choice test.

Mätningen genomförs i sensoriskt laboratorium med 8-12 bedömare från RISE analytiska panel. 

Leveranser

En ensides-rapport med kortfattad överblick över hur testade produkter skiljer sig åt och vid difference-from-control vad skillnaden är samt en längre rapport med metodbeskrivning och resultat. 

Offertförfrågan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Sensorisk analys - Skillnadstest

Standarder

Triangel-test: SS-EN ISO 4120:2007 Sensory analysis - Methodology - Triangle test

Duo-trio: SS-EN ISO 10399:2010 Sensory analysis - Methodology - Duo-trio test

Difference from control: DIN 10976 2016 Sensory analysis - Difference from Control-test (DfC-Test)

Par-test: SS-EN ISO 5495:2007+A1:2016 Sensory analysis - Methodology - Paired comparison test

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Vid inplanerat uppdrag tar det cirka 3 veckor innan mätningen kan vara genomförd och analyserad. 

Greta van Huyssteen

Kontaktperson

Greta van Huyssteen

Forskare

+46 10 516 57 86

Läs mer om Greta

Kontakta Greta
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Jun Niimi

Kontaktperson

Jun Niimi

Forskare

+46 10 516 58 15

Läs mer om Jun

Kontakta Jun
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.