Kontaktperson
Tryckkalibrering
Vad behöver du tänka på då du kalibrerar tryckgivare och hur undviker du felkällor? Vad behöver vara med i ett kalibreringsbevis och hur gör du en mätosäkerhetsbudget?
I denna kurs kommer vi att behandla grunderna i tryckkalibrering. Vi kommer att titta på olika tryckgivares uppbyggnad samt vilka principer för kalibrering som finns. En del av kursen är laborationer där man i praktiken får känna på de avsnitt vi behandlar i teorin. Spårbarhet och grundläggande mätosäkerhet är också viktiga delar i kursen liksom innehållet i kalibreringsbevis.
Kursen syftar till att ge dig kunskap om grunderna i tryckkalibrering. Efter kursen ska du ha tillräckliga kunskaper för att välja kalibreringsstrategi samt kunna tolka och upprätta en osäkerhetsbudget. Du ska också ha en förståelse för olika mätprinciper för tryckgivare, liksom för olika typer av kalibreringsutrustning för tryck.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som kalibrerar eller kontrollerar tryckgivare samt till personer som arbetar med tryckmätning och som behöver en bättre förståelse för kalibreringens betydelse för mätresultatet. Kursen riktar sig såväl till nyanställda som till dig som vill fördjupa dig i ämnet samt både till dig som arbetar i fält eller i laboratoriemiljö.
David Szabo
Mats Manhem
Under kursen blandas praktiska moment med teori. Allt detta ger dig en god kunskapsbas i ditt dagliga arbete.
Dag 1
08.30 - 16.30
Samling, registrering och kaffe/te
- Introduktion, spårbarhet inom tryck
- Mätgivare och principer
- Inledande mätosäkerhet
- Mätosäkerhet och mätövningar
- Kalibrering, strategi och principer
19.00 Gemensam middag
Dag 2
08.30 - 16.30
Samling och kaffe/te
Laborationer
- Praktiska exempel på kalibreringssituationer
Genomgång av laborationer
- upprättande av mätosäkerhetsbudget
- kalibreringsbevisets innehåll
Sammanfattning av kursen
Gemensam middag dag 1 och lunch båda dagarna ingår