Kontaktperson
Amanda Sundberg
Projektledare
Kontakta AmandaLAVIS 2.0 genomfördes som ett samverkansprojekt mellan RISE, Trafikverket och Vektor.io med syfte att utforska förutsättningarna för en plattform med visualisering av infrastrukturprojekt i landskapet.
Ansatsen till projektet, och den förstudie som föregick pågående projekt, var att genom ett ökat digitalt arbetssätt möjliggöra samordning, samverkan och kommunikation mellan kommun, stat och medborgare genom att förenkla, effektivisera och delvis automatisera hanteringen, modifieringen och genereringen av olika sorters visualiseringar av infrastrukturprojekt för att visa anläggningar i landskapet. Från arbete med BIM/GIS-data, till visualiserade, upplevbara modeller i realtidsbaserad 3D-grafik i en och samma lösning - till skillnad från dagens fragmenterade lösningar.
Projektet genomfördes som en fortsättning på förstudien ”Förstudie – Där landskapet möter anläggningen - Integrerad visualisering med hjälp av GIS och BIM (LAVIS)” (TRV 2019/90 306) vilken genomfördes under 2020.
Med grund i redan utförd förstudie har projektet utforskat, detaljerat och prioriterat behov som de identifierade användargrupperna har i relation till visualisering med avseende på användbarhet, lämpliga funktioner och användargränssnitt, utifrån ett perspektiv på hela visualiseringsprocessen. Projektresultatet presenterar vidare viktiga aspekter kopplat till kritiska beroenden, implementering och förvaltning samt tydliga insatser för att föra projektet resultat vidare.
LAVIS 2.0 har genom sina omfattande tester och prototyputveckling demonstrerat potentialen för en integrerad visualiseringsplattform som kan förbättra sättet infrastrukturprojekt visualiseras och hanteras på. Genom att sätta användarnas behov i fokus och kombinera avancerad teknik med användarcentrerad design, står projektet redo att forma framtidens arbetssätt inom Trafikverket och andra relaterade verksamheter.
Slutrapporten behandlar arbetet i projektet LAVIS 2.0. I introduktionen presenteras projektets bakgrund, fokus och forskningsfrågor och arbetspaketens upplägg. I metodöversikten redovisar vi arbetet med att utforma underlaget för de fem genomförda testomgångarna. Avsnittet användartester presenterar respektive testomgång med fokus, målgrupp och prototyper av den experimentplattform som utvecklas i projektet. Genom testomgångars har arbetsgruppen identifierat 77 användarfall som presenteras utifrån tolv olika tematiska huvudområden. Användarfallen belyser olika behov och önskemål från olika användargrupper för visualisering av anläggningar i landskapet, såsom medborgare, projektledare, kommunikationsansvariga och specialister. Majoriteten av de tematiska huvudområdena sammanfattas vidare i rekommendationer.
I avsnittet användarupplevelser har vi utifrån användarfallen försökt beskriva hur ett framtida arbetssätt borde gestaltas för att skapa en effektiv kommunikations- och informationsplattform. I kritiska beroenden behandlar vi också de kringliggande aspekter - implementering och upphandling - som behöver lösas för att vi skall kunna realisera den skissade vision som presenteras i framtida arbetssätt. I avsnittet slutsatser sammanfattar vi de insikter och rekommendationer som projektet lämnar vidare till verksamhet och identifierade behovsägare utifrån arbetet med projektets forskningsfrågor. Sammanfattningsvis berör avsnittet reflektioner vitala delar av projektets fokus, utvärdering och förslag på framtida forskning.
I rapporten hänvisar vi även till rörligt material från genomförda testomgångar samt prototyper utvecklade inom ramen för projektet.
Existerande plattform
Videon visar en förvisning av experimentplattformen under testomgången ”Existerande plattform”
Medborgardialog
Videon visar en förvisning av delar av de prototyper som utvecklades inom ramen för testomgången "Medborgardialog"
Co-working
Videon visar en förvisning av delar av de prototyper som utvecklades inom ramen för testomgången "Co-working"
Filtrering
Videon visar en förvisning av delar av de prototyper som utvecklades inom ramen för testomgången "Filtrering"
LAVIS 2.0_Slutrapport_20241119.pdf (pdf, 11.13 MB)
LAVIS 2.0
Avslutat
Region Östergötland
Projektledare
25 månader
5 400 000
Trafikverkets forsknings- och innovationsportfölj Bygga