Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Mandi Hallstensson

Mandi Hallstensson: Vi behöver ett starkare AI-självförtroende

03 februari 2022, 10:08

Mandi Hallstensson är verksamhetsutvecklare på WSP och är en av aktörerna i AI-agendan för Sverige. Hon brinner för att bidra till en ökad kunskap om AI för alla. En nybyggaranda med optimism, nyfikenhet och ett innovativt mindset ser hon som en förutsättning för AI-utvecklingen i Sverige. Det här vill vi veta mer om! Vi ställde några frågor till Mandi.

Hur kom du in på AI och på WSP?

Jag är utbildad Industridesigner och har över tio år bakom mig inom samhällsbyggnadsbranschen. Till WSP kom jag 2016. Det var där mitt intresse för AI väcktes, då jag i mitt jobb träffar många företag som vill sälja in tjänster med AI som ”buzzword”. Jag kände att jag behövde öka min kunskap om AI för att kunna ta ställning till deras erbjudanden och började läsa olika högskolekurser, lyssnade på poddar, läste böcker, bloggar och forskningsrapporter med mera för att utbilda mig i ämnet. Jag upptäckte ganska snart att AI är ju jättespännande och roligt!

Som kvinna känner jag dessutom att det är extra viktigt att engagera mig i AI. Det behövs en större mångfald som speglar samhället i stort bland de som skapar och jobbar med AI för att utveckla de bästa tjänsterna/produkterna men också för att minimera bias.

Min drivkraft är att kunna bidra med att lyfta fram de positiva sidorna av AI. Få människor och organisationer att se möjligheterna med AI, och väcka nyfikenhet.

Vad jobbar du med just nu

Just nu jobbar jag tillsammans med personer från Peltarion, IKEA och AI Sweden med att ta fram utbildningsmaterial för personer i ledande positioner. Framför allt riktar sig materialet till företag som inte är tech first och som inte har påbörjat sin AI-resa. Materialet ska vara till hjälp för att komma igång – hur börjar man och vad ska man tänka på?

Jag tittar även på hur man kan med hjälp av AI kan transkribera till exempel poddar för att återanvända materialet i skriven text. Det sparar jättemycket tid jämfört med manuell transkribering. På det här sättet kan vi skapa olika former av material utifrån poddinnehållet och nå nya användningsområden och målgrupper.

Vad är den största utmaningen för AI-utvecklingen?

Kunskap! Kunskapsnivån om AI är generellt sett låg. Det gör att det är svårt att skapa engagemang när man måste utbilda först. Det blir en lång startsträcka och utan baskunskaper kommer fördomarna om att AI bara är för techbranschen. Ett annat hinder är också att man redan har tittat på AI-lösningar för flera år sedan då tekniken inte var tillräckligt bra. Man förstår inte hur snabbt utvecklingen går och har fastnat i tanken ”det var inget för oss” eller ”det har vi provat och det funkade inte”.

Vi behöver avmystifiera AI och prata om värdet som AI kan ge. Beskrivningen av AI är idag antingen FÖR enkelt, eller FÖR tekniskt. För att få med oss så många som möjligt behöver vi prata om jordnära AI och visa på tillämpningsområden som många kan relatera till.

Jag brukar säga att vi behöver öka människors AI-självförtroende – det vill säga ett mindset där allt är möjligt. En nybyggaranda som kännetecknas av optimism och mod. Många företag/organisationer har inte påbörjat sin AI-resa, de vill men vet inte hur. Jag tror det är viktigt att visa på lyckade exempel. Att dela med sig och lära av varandra. AI och innovation hänger så starkt ihop och vi måste öva oss på att innovera. Ett AI-projekt är inte en spikrak resa från start till ett givet mål utan en resa som kan ta oss på oväntade vägar. Att gå in i en sådan process krävs mod, självförtroende och nyfikenhet.

Varför har du valt att delta i AI-agendan för Sverige?

Jag tycker AI-agendan är ett helt fantastiskt forum där man delar kunskap och erfarenheter på ett gränsöverskridande och prestigelöst sätt. AI-agendan minimerar silos och minskar barriärer. Här får jag en chans att prata med offentlig sektor, civilsamhället och näringslivet på ett sätt jag aldrig hade fått tillgång till annars. Alla är så kunniga, engagerade och bidrar generöst med sina kunskaper. Det är rätt häftigt att de vi gör tillsammans i AI-agendan bidrar till Sveriges utveckling!