Kontaktperson
Marie-Louise Bergholt
Director Application Center for Additive Manufacturing
Kontakta Marie-LouiseInom ramen för projekten 3D-Action och 3D-Action 2.0 arrangeras en serie seminarier, för att öka kunskapen om och intresset för additiv tillverkning.
Skulle additiv tillverkning, 3D-printning, kunna förändra ditt sätt att göra affärer? Hör företag i regionen berätta om sina erfarenheter och tankar kring hur additiv tillverkning möjliggör nya affärsmodeller och ökad konkurrenskraft.
Under detta seminarium kommer vi att utforska materialval för 3D-printning och hur cirkulerade eller andra oväntade material kan användas för att öka vårt resursutnyttjande och värna vår miljö.
Detta tillfälle är en workshop där små och medelstora företag får möjlighet att inspireras av hur Volvo Cars Torslanda använder additiv tillverkning för att skapa värde i produktionen.
Detta tillfälle är en workshop där små och medelstora företag får möjlighet att inspireras av hur Volvo Cars Torslanda använder additiv tillverkning för att skapa värde i produktionen.
Missade du våra tidigare seminarier? Har kan du läsa lite om vad de handlade om. Skulle du vilja att vi tog upp något av ämnena igen? Kontakta oss!
Under detta seminarium utforskades en rad olika additiva printteknologier som var och en har sina styrkor men också begränsningar. För respektive teknologi belystes även både konstruktionsmässiga och materialvalsmässiga aspekter som man bör känna till som konstruktör och produktutvecklare.
Jan Johansson, forskare inom additiv tillverkning på RISE, presenterade tre av de vanligaste teknologierna för plastprintning: Fused Deposition Modeling (FDM), Stereolithography (SLA) och Selective Laser Sintering (SLS). Arvid Svanberg, också forskare inom additiv tillverkning på RISE, presenterade tre teknologier för metallprintning: Powder Bed Fusion-Laser Beam (PBF-LB), Metal binder Jetting (MBJ), Directed Energy Deposition (DED).
Detta tillfälle var en workshop där små och medelstora företag fick möjlighet att inspireras av hur Volvo Cars Torslanda använder additiv tillverkning för att skapa värde i produktionen.
Detta seminarium kretsade kring hur additiv tillverkning öppnar nya möjligheter inom konstruktion och produktutveckling, och innehöll en introduktion till hur du designar, printar eller beställer printade delar. Titta på inspelningen här.
Detta insiktsseminarium fokuserade på hur 3D-printning kan användas för reparationer och underhåll i produktion. Regionala företag gav exempel från sin verksamhet och experter från RISE delade sina erfarenheter. Dagen bjöd även på en rundtur av Production for Futures demofabrik. Delar av seminariet spelades in. Titta på inspelningen här.
Denna heldag på ASSAR Industrial Innovation Arena bjöd på möjligheten att ta del av inspirerande föreläsningar, delta i workshops och möta experter inom 3D-printning och additiv tillverkning.
Detta tillfälle var en workshop där små och medelstora företag fick möjlighet att inspireras av hur Volvo Cars Torslanda använder additiv tillverkning för att skapa värde i produktionen.
Additiv tillverkning, eller 3D-printing i dagligt tal, är en tillverkningsmetod med en lång rad fördelar. Tillverkning av enstaka komponenter är det många som redan behärskar, men hur går man tillväga för att skala upp produktionen?
Additiv tillverkning är en av de resurssnåla tillverkningsmetoder som vid sidan av mer cirkulära materialflöden behövs för att göra den framtida industrin mer hållbar. Men vad innebär det och hur kan 3D-printing bidra till ökad hållbarhet i praktiken? Det diskuterades under 3D-Actions seminarium om hållbarhet.
För att nå bästa möjliga resultat när du ska 3D-printa en komponent, behöver design och produktionsunderlag anpassas för tillverkningstekniken. På det här seminariet var fokus på design för additiv tillverkning, med talare från Chalmers och RISE, samt representanter från företag som berättade om sina erfarenheter.
På det här eventet var fokus på hur additiv tillverkning kan ge ditt företag konkurrensfördelar och bidra till ökad lönsamhet. Universitetslektor Henrik Barth berättade om ”affärsmodeller för additiv tillverkning – satsa eller avstå”. Robert Turesson, CEJN pratade om kortare ledtider och en effektivare produktion och Lars-Ola Normark, GKN Aerospace Engine Systems pratade om nya affärsmöjligheter med additiv tillverkning. Dagen avslutades med en workshop. Platsen för dagen var ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde.
På det första insiktsseminariet var syftet att ge bättre kunskap och förståelse för de olika additiva tillverkningstekniker för både metalliska och polymera material. Lars Nyborg från Chalmers berättade om fördelar och möjligheter med Powder Bed Fusion, Anders Snis, GE Arcam EBM berättade om fördelar och möjligheter med Electron Beam Melting, EBM. Jan Johansson från RISE pratade om storskalig material extrudering (FDM). Platsen för dagen var RISE i Mölndal och deltagarna fick även en visning av Applikationscenter för additiv tillverkning.
3D-Action och 3D-Action 2.0 har arrangerat flera digitala frukostseminarier, med olika teman och presentationer från företag som delar sina erfarenheter av additiv tillverkning. Vissa fysiska seminarier har också spelats in, så att du kan ta del av dem i efterhand.
Insiktsseminarierna och webbinarierna arrangeras av projekten 3D-Action och 3D-Action 2.0 vars mål är att öka kunskapen om, och användningen av, additiv tillverkning hos små och medelstora företag i Västra Götaland.
3D-action var ett samarbete mellan RISE, Chalmers, IUC Sweden, IUC Väst, IUC Sjuhärad, IDC West och GTC med stöd av Västra Götalandsregionen och Europeiska regionala utvecklingsfonden.
3D-action 2.0 är ett samarbete mellan RISE, Chalmers, Göteborgs Tekniska College, IDC West, IUC Väst, och IUC Sjuhärad, med stöd av Västra Götalandsregionen och Europeiska Unionen.
Besök 3D-action 2.0 på: ri.se/3d-action-2
Kontakta oss på: am-center@ri.se
Kontaktperson
Director Application Center for Additive Manufacturing
Kontakta Marie-Louise