Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

MANUELA Final Conference: Spridning av goda exempel

Den 9 februari 2023 var det dags för slutkonferens för det fyra år långa MANUELA-projektet. Då samlades de 20 partner som ingått i projektet i Göteborg, tillsammans med inbjudna gäster från industri och akademi, för att dela resultat från projektet och lansera Pilot Line Production Services, som utvecklats av MANUELA.

MANUELA-projektets mål var att utveckla en pilotlina och ett tjänsteerbjudande i världsklass för additiv tillverkning av metaller, från design och simulering till efterbearbetning och kvalificering. Allt i syfte att bidra till tids- och kostnadsbesparande industriella lösningar.

Hela 16 olika goda exempel från projektet presenterades av Emmanuel Onillon, från CSEM, varav 10 exempel kommit från olika företag runt om i Europa. Han förklarade hur arbetet med dessa har börjat med designfas, simulering av design- och processoptimeringar, material- och processtekniska aspekter samt efterbearbetningssteg för att sedan bli kvalificerade produkter som kan verifieras i verkliga tillämpningar hos de medverkande företagen. Alberta Aversa, från Politecnico di Torino, presenterade resultaten för de AM-tekniken LPBF och Yannic Westrich från FAU presenterade resultat för EBM.

Reflektioner från teamet

Olivier Tabaste, Hexagon presentation om den snabba utvecklingen av simuleringsverktyg för produktdesign och minimering av stödstrukturer, imponerade och öppnade upp för en ingenjörs fantasi och intresse för att göra ännu mer.

– Det var väldigt intressant att lyssna på reflektioner från projektdeltagarna om lärdomarna från arbetsprocessen. Amine Yousfi och Ludwig Eriksson, som arbetar med efterprocesserna på RISE, beskrev till exempel den stora förbättringen av totalresultatet som åstadkoms när experterna från alla utvecklingssteg är involverad i ett lagarbete redan från början. Det möjliggör kortade ledtider, bättre prestanda och kvalitetsvinster, säger Marie-Louise Bergholt från RISE.

Visning på Chalmers och RISE

Rundvandringen på Chalmers AM-Lab var mycket uppskattad och startade flera diskussioner som fortsatte under bussresan till RISE i Mölndal. Eftermiddagens verkstadstur på RISE visade både testbädden MANUELA Pilot Line och den infrastruktur som finns i Applikationscentret för additiv tillverkning. Att få se utrustningen på plats var av stort värde för deltagarna.

Lansering av Pilot Line Production Services

Seyed Hosseini, chef för AM Center, beskrev hur resultatet av MANUELA-projektet nu görs tillgängligt för den europeiska industrin. Chalmers, CSEM, CIM 4.0, Hexagon, Neue Material Fürth och RISE fortsätter att arbeta tillsammans för att erbjuda tjänster utvecklade i MANUELA-projektet, med AM Center som plattform. Beroende på vilken tjänst som efterfrågas kommer partnerna att samverka eller arbeta fristående för att säkerställa bästa kvalitet och kostnad. (Information om Pilot Line Production Services)

Diskussioner och drömmar kring AM

Under en paneldiskussion, ledd av Eduard Hryha från Chalmers, representerades industrin av Andreas Graichen från Siemens Energy och Sven Bengtsson från Höganäs. Även Lars Nyborg från Chalmers, Emmanuel Onillion från CSEM och David Ohlsson från RISE deltog i debatten där många reflektioner, tankar och framtidsdrömmar kring additiv tillverkning uttrycktes och diskuterades.

Efter all information och dagens alla insikter från programmet tog diskussionerna mellan deltagarna direkt fart under middagen. Deltagarna reflekterande och delande idéer och inviter till ytterligare samarbeten, som bygger vidare på MANUELA-projektets resultat.

Lunch på Chalmers
Chalmers Lars Nyborg
Chalmers deltagare
AM Center tour
AM Center tour
Paneldiskussion
AM Center tour
Seyed Hosseini
AM-komponenter
Chalmers mingel
Chalmers talare
Marie-Louise Bergholt

Kontaktperson

Marie-Louise Bergholt

Director Application Center for Additive Manufacturing

+46 10 516 60 85

Läs mer om Marie-Louise

Kontakta Marie-Louise
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.