Kontaktperson
Marie-Louise Bergholt
Director Application Center for Additive Manufacturing
Kontakta Marie-LouiseHur bidrar 3D-printing, även känt som additiv tillverkning, till hållbarhet inom industrin? Det var den stora frågan på 3D-Actions fjärde insiktsseminarium, som ägde rum i Borås den 25 april.
Ett fyrtiotal personer trotsade regnet och vallfärdade till Borås Fashion Center för att delta i 3D-Actions seminarium ”Hållbarhet med hjälp av additiv tillverkning”. Ytterligare 15 personer anslöt digitalt. Stämningen var nyfiken och förväntansfull när Seyed Hosseini från RISE intog scenen för att presentera projektet och dagens agenda. Under drygt fem timmar skulle vi få lyssna till ett smörgåsbord av talare som angrep hållbarhet från olika perspektiv.
Först ut var Jon Erik Borgen från Ocean Tech Hub, LDA. Ett i grunden portugisiskt företag som arbetar med att omvandla förbrukade fiskenät till polyamidpellets och i förlängningen textilier och 3D-printade designermöbler. Ett sorl gick genom lokalen när Borgen delade det dystra faktum att 50 procent av allt skräp i havet kommer från fiskeindustrin, det rådde inget tvivel om att någonting behöver göras. Borgen berättade därefter om Ocean Tech Hubs process och vision om ett globalt nätverk av cirkulära mikrofabriker, som samlar in och återvinner förbrukade nät världen över.
– Fiskarna har behov av att byta nät ofta, tyvärr. Om vi kan samla in alla dessa knappt använda nät har vi tillgång till ett väldigt rent material. Det behövs inga tillsatser, vi stabiliserar bara, berättade Borgen.
Näst på tur var Magnus Bergman från VBN Components, ett företag som utvecklar mycket hårda och nötningsresistenta metallmaterial för additiv tillverkning.
– Tillverkningsindustrin står inför ett paradigmskifte, inledde han. Konventionella subtraherande metoder ersätts med additiv tillverkning.
Det var hållbarhet genom förenklad process och slitstarkt material med lång livslängd som stod i fokus för Bergmans presentation. Han berättade hur VBN Components med hjälp av additiv tillverkning kunnat kapa flera av de traditionella leden inom material, logistik och bearbetning utan att tumma på de egenskaper som är viktiga för produkten. Genom höga karbidhalter och het isostatisk pressning (HIP) har de lyckats skapa mycket hårda och starka material, jämförbara med metaller tillverkade på traditionellt vis, såsom verktygsstål.
Efter lunchen erbjöds en guidad visning av Smart Textiles showroom, med möjlighet att klämma och känna på de senaste typerna av hållbart framtagna textilmaterial. Deltagarna fick också höra Erik Valvring, innovationsledare på Borås Science Park, berätta om de hållbarhets- och automatiseringsprojekt som bedrivs på Borås Textile Center.
Eftermiddagssessionen bestod av tre företagspresentationer, fika och eftersnack. Först tog Christofer Åhman från Add:north till orda. Nu skulle det åter pratas cirkulär produktion; att skapa nya produkter on-demand av återvunna eller biobaserade material. Add:north delade sin affärsmodell: att skapa filament (material till 3D-printing) från industriellt restavfall i PLA, och därefter printa allt från inredningsdetaljer till funktionella reservdelar, som sedan kan återvinnas på nytt.
– En studie som gjordes tillsammans med Chalmers Industriteknik visar att vi reducerar vårt koldioxidavtryck med 0,79 kilo för varje kilo återvunnen PLA som vi tillverkar, berättade Åhman.
Därefter lyssnade vi till Marcel Escursell från SKF, som arbetar med så kallad laser cladding.
– Laser cladding är snarare 2,5D-printing än 3D-printing, vi börjar alltid med befintligt material, såsom ett axiallager eller rullager, berättade han.
Laser cladding innebär att man printar ett (ofta hårt, slittåligt och korrosionsbeständigt) metallytskikt på en befintlig, inte nödvändigtvis högkvalitativ, produkt. Metoden ökar produktens beständighet och livslängd till en lägre materialkostnad, vilket är positivt ur ett hållbarhetsperspektiv.
Avslutningsvis fick vi höra Johanna Vesterberg från Normada Furniture berätta om hur hon tänjt på gränserna för vad som anses vara möjligt inom additiv tillverkning genom att producera en 95 kilo tung biokompositsoffa som går att återvinna sju gånger. Företagets vision är att producera hundra procent cirkulära produkter som produceras lokalt och på beställning, med lokalt framtaget material. Med stolthet berättade hon att företaget redan idag når 12 av de 17 globala målen för hållbar utveckling.
Efter Vesterbergs presentation avslutades seminariet. Många valde att stanna kvar för eftersnack och en chans att titta på de maskiner och 3D-printade föremål som ställts ut på teknikbord runtom i lokalen.
3D-Action planerar ytterligare ett insiktsseminarium som kommer att hållas under sensommaren/hösten 2023. Mer information om tema, datum och anmälan kommer att publiceras under Event och konferenser inom kort.
Besök 3D-Actions webbsida för mer information om projektet och kontakta oss om du har frågor eller vill delta i förutsättningsstudie!
Kontaktperson
Director Application Center for Additive Manufacturing
Kontakta Marie-Louise