Kontaktperson
Fredrik Hägglund
Avdelningschef
Kontakta FredrikKvaliteten och priset på produkterna, affärsmodellen, samarbeten, hantering av värdekedjor och automatisering. Ett företags konkurrenskraft beror på många faktorer. Men grunden för allt glöms ibland bort: bra mätningar.
Bra mätningar är en förutsättning för att produkter och tjänster ska hålla hög kvalitet, vilket stärker kundnöjdheten och varumärket. Genom korrekta och tillförlitliga mätningar i produktionen kan företag optimera sina processer, minska materialspill och på så sätt minska produktionskostnader, förbättra lönsamhet och – inte minst – göra verksamheten mer hållbar. Inom de flesta branscher finns legala krav och standarder som måste uppfyllas för att undvika risken för böter, återkallelser eller produktionsstopp. Bättre mätningar möjliggör utveckling av nya produkter och tjänster och förkortar tiden till marknaden.
–Företagets produkter behöver hålla tillräckligt hög kvalitet, produceras på ett effektivt sätt och uppfylla de krav som finns så att de uppfyller kundernas behov. På så sätt är bra mätningar grunden för ett företags konkurrenskraft, säger Jan Johansson, ansvarig för RISE Riksmätplatser för de olika fysikaliska storheterna.
RISE riksmätplatser mäter generellt på högsta internationella nivå. Men bra mätningar handlar inte om att mäta så noggrant som möjligt i varje läge. Nej, det handlar snarare om att mäta tillräckligt noggrant på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.
– Grunden för en bra mätning är att mätningen har en mätosäkerhet som uppfyller behovet i tillämpningen. Om mätosäkerheten är för stor riskerar företaget att produkten inte uppfyller kraven, med en mindre mätosäkerhet än tillämpningen kräver ökar kostnaderna för mätningen, säger Jan Johansson.
Om mätosäkerheten är för stor riskerar företaget att produkten inte uppfyller kraven, med en mindre mätosäkerhet än tillämpningen kräver ökar kostnaderna för mätningen.
Fredrik Hägglund som är avdelningschef inom mätteknik på RISE menar att bra mätningar ger bättre underlag för beslut och minskar riskerna i beslut som rör till exempel produktutveckling, investeringar eller optimering av verksamheten. Och det oavsett om det är du själv eller en dator som fattar beslutet.
– Mätsystemen i industriprocesser och i infrastruktur för till exempel el och värme har blivit alltmer komplexa med uppkopplade sensorer som mäter hela tiden genom hela produktionen. I produkter med höga krav på tillförlitlighet som moderna fordon finns mängder av mätsystem som behöver fungera tillsammans. Fördelen är att man får möjlighet till bättre och snabbare beslut, till exempel genom automatisk styrning av flöden eller temperatur för att få ut maximalt från processen. Men det finns också utmaningar. Det kan vara svårt att komma åt eller koppla loss sensorer för att kalibrera dem, det är också utmanande att hantera den stora mängd data som genereras så att den blir meningsfull och kommer till användning, säger Fredrik Hägglund och fortsätter:
– Börjar några sensorer driva och visa fel så är risken att du eller ditt styrsystem drar fel slutsatser och fattar beslut med fel information. Därför finns ett stort behov att arbeta med mätkvaliteten i de här komplexa mätsystemen.
Jan Johansson instämmer:
– Allt för ofta installerar man maskiner och sensorer och litar sedan bara på att allt stämmer. Om mätinstrumenten visar fel har man inte processer på plats för att uppmärksamma och hantera det. Samtidigt är det många företag som är duktiga och har koll, vilket inte minst syns i antalet kalibreringsuppdrag hos oss på RISE som ökar år för år, säger Jan Johansson.
Kalibrering av mätinstrument är viktigt, men de menar båda att bra mätningar handlar om mer än så.
– Vi mäter överallt, hela tiden, i näringsliv och samhälle, men de flesta mätningar är inte kvalitetssäkrade i den meningen att man aktivt arbetar med att utvärdera och säkerställa att mätningarna uppfyller krav och behov på bästa sätt. För mig handlar det om ett mindset, att vara medveten om varför vi mäter, hur vi hanterar mätinstrument och metoder, om att ha ett resonemang om hur mätresultatet ska värderas och hur man kan fatta beslut utifrån resultatet, säger Fredrik Hägglund.
Att bygga sina strategier på tillförlitliga data är inte bara en teknisk nödvändighet utan en strategisk investering som hjälper företag att vara innovativa, effektiva och "compliant". I slutändan leder det till ökad konkurrenskraft och långsiktig tillväxt. Genom att följa checklistan här nedan kan ditt företag komma en bra bit på väg på egen hand.
– Det går också bra att höra av sig till oss på RISE för att få stöd i alla mättekniska problem och utmaningar, oavsett om det handlar om kalibreringar, hur man kan mäta och tolka mätresultat, hur man kan organisera sitt mättekniska arbete, hur man kan integrera nya sensorer i sina mätsystem, uppdragsforskning, utvecklingsprojekt eller något helt annat, säger Fredrik Hägglund.
RISE är Nationellt Metrologiskt Institut med uppdrag att upprätthålla metrologisk spårbarhet i Sverige genom så kallade riksmätplatser för de olika fysikaliska storheterna. Genom kedjor av kalibreringar, nationella mätnormaler och internationella jämförelsemätningar säkerställer vi att ett kilogram väger lika mycket och att en meter är lika lång oavsett var i världen vi befinner oss. Vi stöttar också näringsliv och samhälle med rådgivning, kalibreringar, kompetensutveckling, forskning och utveckling.