Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Plast på strand

Nytänk krävs för att öka takten mot cirkulär ekonomi

Alla är överens – EU, enskilda länder, företag så väl som akademisk expertis: Vi måste gå från linjär ekonomi till en mer cirkulär. Och vi måste öka takten. Trots samsyn och goda enskilda initiativ går utvecklingen långsamt. Ligger lösningen i att rita om hela systemet? 

Från linjär till cirkulär ekonomi. Det är ett uttalat mål inom EU. Men det går trögt – och Sverige är inget undantag. De bästa uppskattningarna visar att uppemot fyra procent av den svenska ekonomin är cirkulär idag. Behovet av en snabbare omställning, och ett systemtänk som möjliggör det, är därför stort. 

– I systemanalys finns ett talesätt: Att det på varje svårt problem finns en lösning som är snygg, enkel – och fel. Att på riktigt ställa om till cirkulär användning av resurser handlar om att byta paradigm. Det kräver förändringar av produktion, resursflöden, beteenden och konsumtion. Då uppstår målkonflikter som måste hanteras, och inte kan bortses ifrån. Det krävs ett systemperspektiv, säger Peter Stigson, forsknings- och affärsutvecklare på RISE med ett fokus på hållbar systemanalys. 

Efterlyser övergripande ansvarstagande för samhällets resurser 

Stigson efterlyser ett övergripande ansvar för hela samhällets hantering av resurser. Företag, myndigheter och departement strävar oftast efter att optimera utifrån sina egna intressen och ansvarsområden. De åtgärder som då vidtas behöver inte alls hjälpa ekonomins hållbarhet ur ett systemperspektiv, utan kan tvärtom skapa problem för andra områden. 

– Vi har kanske varit bortskämda i Sverige med att alltid kunna gräva mer i en gruva eller avverka mer skog för att tillgodose våra behov. Men i en global ekonomi behöver vi veta var och till vad vi ska använda våra resurser. Ofta blir systemfrågorna mandatlösa och någon måste få eller ta sig mandatet att samordna och göra avvägningar. Tillgång till resurser är en väsentlig förutsättning för ekonomisk stabilitet och i förlängningen suveränitet. I andra länder finns utpekade myndigheter eller rentav resursdepartement och vi kan behöva tänka likadant. 

På varje svårt problem finns en lösning som är snygg, enkel – och fel

Viktigt kunna ta beslut när det uppstår målkonflikter 

Peter Stigson exemplifierar målkonflikter med valen som görs i det lilla: konsumenten som kör bil till ett klädbibliotek och därmed kanske bidrar till att spara vatten och minska påverkan på biodiversitet, men istället ökar koldioxidutsläppen jämfört med att köpa ett nytt plagg i en butik i närmiljön. Samma val finns att göra på policy-nivå, när till exempel en målsättning som det svenska miljömålet om fritt från gifter kan försvåra för användning av återvunna material. 

– Det handlar om att se målkonflikterna, och klara att ta ställning. När man cirkulerar använda material kan mycket riktigt oönskade ämnen anrikas. Men det går att beräkna vad det får hälsoeffekter och kanske är de ändå acceptabla om det leder till ett minskat resursuttag. Minskade resursuttag kan nämligen ge andra positiva effekter - också hälsomässiga. Uttag av primära resurser står idag för upp till hälften av de globala koldioxidutsläppen och bär en enorm skuld till förlusten av biologisk mångfald. 

Rätt typ av politiska styrmedel viktigt 

En viktig fråga i den politiska utvecklingen är att kunna fatta rätt beslut om styrmedel för att driva på utvecklingen av en mer cirkulär ekonomi. Då krävs att man har tillgång till säker statistik och fakta om systemeffekter, för att sedan kunna ta ställning.

– Vi saknar mycket av den data vi behöver. Med bristande kunskap om hur resursflödena faktiskt ser ut blir det svårt att välja, designa och konsekvensanalysera styrmedel. Men också att sätta och följa upp relevanta mål. 

Här är RISEs kunskap om och arbete för att ta fram standarder, KPI:er, index, mätetal och livscykelanalyser värdefullt. RISE arbetar också i enskilda projekt, till exempel med att bygga nytt av återanvänt byggnadsmaterial, för att se vilka ytterligare behov som finns av till exempel spårbarhet och hur sådant arbete kan organiseras. 

 

– När många styrmedel interagerar med varandra blir det en hög komplexitet i systemet och kostnaderna ökar för rapportering och datainsamling. Men rätt utformade styrmedel kan såklart hjälpa oss mycket. Jag tror taxonomin som EU beslutat om, med regler om att inte göra skada inom andra områden, kan bli lite som ett godståg – utvecklingen går kanske inte snabbt, men den kommer heller inte gå att stoppa. Och kommer finanssektorn med på tåget, kan det rentav börja rulla snabbt. 

Peter Stigson

Kontaktperson

Peter Stigson

Affärsutvecklare

+46 10 516 66 73

Läs mer om Peter

Kontakta Peter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.