Kontaktperson
Carina Carlman
Chef Strategisk forskning och affärsutveckling
Kontakta CarinaCarina Carlman arbetar som Forsknings- och Affärsutvecklingschef på RISE. Med intresse för såväl människor, samhällsbyggande och innovationer drivs Carina Carlman av att bryta ny mark för att på ett klimat- och miljöeffektivt sätt skapa långsiktigt värde både i leverans och för verksamheter.
- Vi har besökt Silicon Valley, bland annat Nordic Innovation House som är en innovationsplattform där flera svenska aktörer finns på plats och ges tillfälle att nätverka och hitta nya samarbetspartners i en dynamisk kontext, säger hon. Här finns stora möjligheter för Sverige där RISE har en viktig roll som brygga och kunskapspart.
Nordic Innovation House är en hub och en möjlighet för nordiska företag att synas på världens kanske mest expansiva plats vad gäller innovation – Silicon Valley. Här träffas entreprenörer, startups och globala företag för att utbyta kunskaper och kontakter genom program, event, nätverkande och gemensamma mötesplatser.
Dagens komplexa samhällsutmaningar innebär att vi behöver jobba med globalt kunskapsbyggande och tvärdisciplinära lösningar.
- Dagens komplexa samhällsutmaningar innebär att vi behöver jobba med globalt kunskapsbyggande och tvärdisciplinära lösningar. I det arbetet är det avgörande med bred internationell samverkan och där ser RISE ett stort värde i att vara uppkopplad mot innovationens vagga Silicon Valley, både för att ta del av andras erfarenheter och kunskaper, men också dela med oss av vår kunskap. Det stärker vår innovationsförmåga inom RISE vilket är bra för Sverige, säger Carina Carlman.
Sedan årsskiftet är RISE medlemmar i Nordic Innovation House i Silicon Valley, något som redan har gett förfrågningar om projekt kring hållbart samhällsbyggande.
- Vi har bland annat fått frågan att leda ett initiativ kring Gestaltade Livsmiljöer för Hälsa där olika spetskompetenser kopplas samman i en innovativ process, med målsättning att accelerera hållbar stadsutveckling med ett holistiskt perspektiv. Att ha en testbädd i Silicon Valley kan utmana oss att flytta fram våra egna föreställningar om vad som är möjligt - är Sverige redo för självkörande bilar på gatorna? fortsätter Carina Carlman.
I juni 2022 fick RISE förfrågan att tala på Stockholm +50, en FN-konferens med hållbarhet i fokus och som arrangerades 50 år efter den så kallades Stockholmskonferensen 1972. Syftet med konferensen var att accelerera det globala arbetet inom miljö- och klimatområdet.
- Det är ju roligt att få delge RISE kunskap i ett sådant forum. Framöver kommer vi också att se hur Sverige inleder forskningssamverkan med Storbritannien och där mobilisera spetskompetens från båda länder kring frågor om gestaltning för ett hållbart liv, säger Carina Carlman.
Hållbarhetsfrågorna driver utvecklingen inom samhällsbyggnad idag. Det har gjort att den offentliga sektorn och näringslivet närmar sig varandra. Här ser vi att RISE har en viktig roll att fylla som brygga och accelerator.
En viktig del i internationell samverkan är kopplingen klimatfrågorna där hållbarhetsarbetet är en gemensam global angelägenhet. Enligt Carina Carlman kommer näringslivet och det offentliga i Sverige behöva jobba närmare varandra framöver. Något som hon ser inspirerande exempel på i Silicon Valley.
- Hållbarhetsfrågorna driver på utvecklingen inom samhällsbyggnad idag. Klimatfrågor har gjort att den offentliga sektorn och näringslivet närmar sig varandra. Här ser vi att RISE har en viktig roll att fylla som brygga och accelerator. Det finns inspirerande exempel i Silicon Valley där näringslivet ligger nära akademin och tillsammans möjliggör snabb tillämpning av forskningsrön i offentlig kontext. Det är en del av kulturens DNA och det handlar inte i första hand om att göra mer affärer utan att vi alla befinner oss i samma ekosystem och hjälps åt för att hitta de bästa lösningarna. Vi rör oss åt det hållet även i Sverige vilket är positivt! menar Carina Carlman.
Hon fortsätter:
- Kan vi omfamna möjligheterna istället för att se hinder så finns mycket att vinna framöver. Men det krävs mod och där är det viktigt att utmana oss själva med internationella referenser. Vi får vidgade vyer genom globala samarbeten vilket är positivt för RISE och Sverige.
- Vi har kommit längre när det gäller systemperspektiv - att koppla ihop olika delar och se helheten i ett ekosystem, till exempel när det handlar om stadsutveckling och gröna lösningar. Många gånger kanske det utvecklas en fantastisk innovation och snabb uppskalning som exemplet med självkörande taxibilar vilket var fallet i Silicon Valley. Men hur påverkar det hela samhället, den blicken har vi i Sverige och på RISE och det är en styrka, säger Carina Carlman och avslutar:
- För att uppnå hållbarhet i dag så måste du titta på många perspektiv, väga samman och hantera målkonflikter vilket vi idag ser som en självklarhet, men så var det inte för 10 år sedan i branschen. Här behöver både offentlig och privat sektor hjälp att prioritera och där kan RISE ge beslutsunderlag som vilar på vetenskaplig grund, oavsett om det gäller Silicon Valley, Värnamo, Valencia eller resten av världen.