Kontaktperson
Josefina Sallén
Expert cirkulära affärsmodeller
Kontakta JosefinaEduards Accessories Sweden är ett litet göteborgsbaserat varumärke som skapar väskor och accessoarer av vegetabiliskt garvat läder med tydligt Skandinaviskt formspråk. Varumärket grundades 2013 av arkitekt och designer Cecilia Eduards. Med inspiration från den svenska naturen och vår nordiska hantverkstradition skapar Eduards Accessories modeaccessoarer att bära och älska under lång tid. Alla produkter designas i Göteborg och tillverkas i Sverige av vegetabiliskt garvat läder. Eduards Accessories väskor och accessoarer säljs idag i butiker och online i Europa, USA och Asien.
– För Eduards Accessories vilar hållbart mode på tre grundpelare; långsiktig design, hållbara material och etisk produktion, säger Cecilia Eduards, CEO på Eduards Accessories. Därför arbetar vi säsongsöverskridande och tar inte fram nya modeller som skall konkurrera med varandra utan skapar klassiska accessoarer som håller över tid. Målet är att kunden skall skapa en relation till sin väska och vilja bära den länge. Vi vill vara en motpol till det snabba modet och den konsumtionshets som bygger på att vi skall köpa nytt varje år.
– I vår marknadsföring visar vi väldigt sällan bilder på nya väskor utan snarare bilder på väskor som har ett eller flera år på nacken. Eftersom en produkt är ny en så kort tid är det mycket mer intressant att visa hur den ser ut när den är använd. Vegetabiliskt garvat läder ändras över tid då de är garvade med naturliga extrakt som barkmjöl istället för krom. Allteftersom lädret utsätts för sol och fukt aktiveras de naturliga organiska extrakten, lyfts till ytan, blir synliga och ger skinnet en naturlig, brun kulör. Vi älskar denna naturliga process som gör varje enskild väska unik och personlig.
– De första modellerna som lanserades 2014 är lika populära och viktiga för bolaget idag som då. Alla våra produkter är designade i Göteborg och tillverkade i Sverige av vegetabiliskt garvat, kromfritt läder. Det är en självklarhet att arbeta med bra material och designa produkter som åldras med patina och blir vackrare över tid. Att Eduards dessutom är med i rörelsen för hållbart mode och väljer att stötta lokal svensk produktion är något vi är extra stolta över. God design, hållbara material och etisk produktion är våra grundvärden. I The Leather Archive Project går vi ett steg längre och utmanar idén om designprocessen genom att utgå från den skattkista av högkvalitativt material som företaget fått tillgång till genom nära samarbete med RISE, Sveriges forskningsinstitut, och Nordic Leather i Uddevalla.
– Utgångspunkten för projektet är material som blivit över från en större kund hos Nordic Leather, ett parti läder av högsta kvalitet i fantastiska kulörer och med fin glans. Som småskaligt varumärke med lokal produktion har Eduards Accessories möjlighet att göra små serier genom att använda mindre partier av tillgängligt material. Ur en hållbarhetsvinkel är det en stor vinst att använda material som redan är producerat och ligger i lager istället för att ta fram nya färger, möta garveriernas volymkrav och producera partier av nytt skinn. Vi ser det som att vi genom samarbetet med RISE och Nordic Leather fått tillgång till en skattkista där vår småskalighet och nyfikenhet är nyckeln.
– Hållbarhet är grunden för Eduards Accessories och det nav vi tar alla våra beslut kring, stora som små. Eduards Accessories startade inte som resultat av en affärsidé utan av kärleken till en produkt, en kollektion med väskor och målet är att låta den kärleken och långsiktigheten spridas utan att ge avkall på vare sig etiska kvalitativa krav på produkten eller på produktionsprocessen. Vi arbetar inte med säsongsbaserat mode utan bygger sakta men säkert upp en familj av väskor, alla med sin egen unika personlighet, och låter kollektionen växa organiskt, långsamt. Med goda material och långsiktig design strävar vi efter att skapa produkter som kan älskas i generationer.
– Alla modeller är designade med varaktighet som mål. I designprocessen är det lika viktigt att förutspå hur en detalj kommer att se ut efter ett par års användning som när den är ny. Våra produkter är konstruerade för att kunna lagas, exempelvis är våra axelremmar är fastnitade istället för fastsydda för god slitstyrka samt för att de enkelt skall kunna bytas vid behov.
– Under åren har vi byggt upp en idébank med projekt och utvecklingsmål som ligger till grund för arbetet. En del projekt och förbättringar genomförs som en del av det dagliga arbetet, somliga behöver lite mer tid att mogna och i vissa fall är vi beroende av andra parter, teknisk utveckling, tillgång till material eller system för att kunna komma vidare.
– När RISE tog kontakt och frågade om vi ville vara del av projektet så fanns det ingen tvekan från vår sida, självklart ville vi det!
– Det har varit oerhört givande att tillsammans med forskare på avdelningen för Sustainable Business på RISE, Sveriges forskningsinstitut, få hjälp med att vidareutveckla strategier och modeller för våra hållbarhetsprojekt. Vi har haft ett tätt samarbete med utredning, strategiarbete och digital workshops kring de många idéer kring hållbarhetsprojekt som vi samlat på oss under åren men inte haft möjlighet att utvärdera och planera på egen hand. Där har kompetensen hos RISE varit ett värdefullt tillskott. Det är viktigt för Eduards Accessories att vara del av samarbetet mellan akademi och näringsliv och vi ser fram emot att utveckla fler av de hållbarhetsprojekt som nu är på planeringsstadiet.
– Det är lärorikt att se på sin affär och process med andra ögon och jag tror att alla kan ha nytta av den här typen av arbete. Även om ni inte är mogna att genomföra projektet idag så bygger ni upp en kunskap och en grund att stå på den dag ni väl är redo. Och redo måste alla bli, cirkularitet och resurseffektivitet är en ofrånkomlig del av framtiden.
Eduards Accessories är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.
Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.
Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/