Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close

Den svenska blåmusslan – en pärla bland klimatsmarta livsmedel

Musslor är ett livsmedel som är fyllt av nyttiga mineraler, fettsyror och protein. När musslorna skördas tas dessutom näringsämnena kväve och fosfor upp ur havet vilket kan bidra till att minska övergödningen av havet.

- Musslor är havets superhjältar och vi tycker att fler borde upptäcka musslans förträffliga smak och nyttighet. Lägg därtill att blåmusslorna odlas lokalt här i bukten utanför Ljungskile och runt hela Orust vilket är positivt för Sveriges ambitioner om att öka självförsörjningsgraden av livsmedel, säger Erika Wettre Westdahl, verksamhetsutvecklare på Musselfabriken Ljungskile och Musselbaren.

Musselbullar och mos - ett klimatsmart val

Klimatdatabas och klimatskala – bra verktyg för planering

Musselfabriken och Musselbaren vill lyfta fram musslorna som klimatsmart vardagsmat och har genom Omställningslyftet fått stöttning av livsmedels- och miljöexperter från RISE.

De har beräknat klimatavtrycket för produkterna musselbullar och -burgare samt måltiden musselbullar och mos med hjälp av klimatdata från  Klimatdatabas för livsmedel. De har sedan bedömt klimatavtrycken för produkterna i RISE klimatskalor för livsmedel | RISE och måltiden i  Klimatskala för måltider.

- Genom att jämföra med den klassiska rätten köttbullar och mos så blir det tydligt och kommunikativt. Det visar sig att en portion musselbullar med potatismos har över 8 gånger lägre klimatpåverkan i jämförelse med motsvarande måltid med köttbullar. Musselbullar med potatismos hamnar på den lägsta nivån i klimatskalan för måltider, det vill säga under 0.5 kg CO2 ekv./portion – ”når långsiktigt klimatmål” vilket är fantastiskt, säger Erika Wettre Westdahl och fortsätter:

 

Musslan har näringstätheten, klimatnyttan och sedan är det en svensk råvara samt ett mycket bra protein som kan ersätta andra proteiner i matlagningen.

Erika Wettre Westdahl

- Musslan har näringstätheten, klimatnyttan och sedan är det en svensk råvara samt ett mycket bra protein som kan ersätta andra proteiner i matlagningen. Vi jobbar just nu med att få fler att upptäcka musslan som hälsosam vardagsmat, inte minst skolor där det också finns en viktig pedagogisk bit och få eleverna att testa nya goda och hälsosamma rätter, förklarar hon.

De båda klimatskalorna för livsmedel och måltider bygger på ett gediget metoddokument som finns på hemsidan.

- Vi har utvecklat klimatskalorna för livsmedel och måltider som hjälpmedel så att klimatdatabasens kunder och andra som arbetar med mat bättre kan förstå om ett livsmedel eller en måltid har stor eller liten klimatpåverkan. Glädjande att både musselbullar/-burgare, som proteinkälla, och måltiden är ”bäst i klassen” i klimatskalorna. Sedan är det ju många andra positiva delar i musslorna som också är bra, säger Thomas Angervall, projektledare inom hållbar konsumtion och produktion på RISE, som har jobbat med Musselfabriken Ljungskile.

Mussel event
Musselfabriken arrangerar även event och inspirerande utflykter med musslorna i centrum.

Musslor är mumma för havet

Musselfabriken och Musselbaren har ett nära samarbete med Scanfjords musselodlingar som är placerade i bukten utanför Ljungskile. Här kan de både visa och skörda svenska blåmusslor till sin verksamhet.

- I fjordens musselodlingar växer cirka 5000 ton musslor vilket ger en positiv inverkan på havet. Ett kilo musslor filtrerar och renar 6000 liter vatten per dygn, det är helt otroligt och det märks på vattnet intill odlingarna som är kristallklart och artrikt, berättar Erika Wettre Westdahl.  

Musselfabriken har utvecklat ett antal produkter med musslorna som huvudsaklig råvara, till exempel musselburgare, nuggets med mera. Företaget levererar till ett antal offentliga kök i närregionen.

- Det finns inga sådana här produkter i världen vad vi känner till så det är spännande, säger Erika Wettre Westdahl.

Vill skapa jobb med hållbarhet i fokus

I dag har Musselfabriken ett produktionskök i Ljungskile där de tillagar produkterna. Kapaciteten ligger på 25 ton. Produkterna levereras i dagsläget direkt till slutkunderna som förutom offentliga verksamheter är tre butiker i närområdet.

- För att ta nästa steg och öka vår kapacitet så behöver vi investera i en produktionslinje/koklinje. Det skulle innebära en rejäl utveckling där du ångkokar musslorna och skiljer bort skalen från köttet i större och mer effektivt format. Det finns ingen sådan linje i Sverige idag. Vi vill ju utveckla verksamheten och skapa fler jobb här i området runt Ljungskile inom både mat och besöksnäring, förutom att tillgängliggöra musslan i vardagsmat, säger Erika Wettre Westdahl.

Musslan består av tre delar: köttet, fonden och skalet. Musselfabriken har ambitioner att ta vara på alla delar och utveckla användningsområdet.

- Köttet känner ju de flesta till och vilken fantastisk smakupplevelse det är. Musselfonden är ju den bästa fonden enligt många restauranger och i dag finns det ingen ren musselfond i Sverige. Där ser vi stor potential framöver. Dessutom skalen som i dag används främst till jordförbättring, men här hoppas vi kunna hitta nya innovativa användningsområden framåt. Vi ser ju musslor som framtidens hållbara livsmedel med tanke på alla de fördelar som de innebär, och det är därför det är så kul att arbeta med musslorna och få fler att upptäcka de fantastiska smakerna och egenskaperna, avslutar Erika Wettre Westdahl.

Om Musselfabriken

Musselfabriken Ljungskile AB och Musselbaren Lyckorna AB grundades av musselentreprenören Janne Bark. Restaurangverksamheten tog fart i samband med att han förvärvade anrika klocktornet i natursköna Lyckorna i Ljungskile. Här driver han idag en av två restauranger (den andra är lokaliserad till Kleven i Smögen) med fokus på musslor, serverade i både traditionella som nya rätter och arrangerar även event och inspirerande utflykter med musslorna i centrum. Musselfabriken producerar livsmedelsprodukter baserat på musselköttet. Samtliga verksamheter har ambitionen att vara den tysta musslans språkrör och sprida kunskapen om musslans egenskaper och fördelar till fler.