En mer hållbar byggbransch med IsoTimber
IsoTimber från Östersund är en materialleverantör av prefabricerade planelement till byggplatser. Företagets stomsystem för väggar möjliggör en snabb och effektiv byggprocess, väl anpassad för ytterväggar och lägenhetsavskiljande väggar.
Bilden ovan: IsoTimber med Skogsvillan byggt av Rasmus Larsson, RPJ bygg, ritat av Jonas Bohlin och Hans Murman.
Nu får IsoTimber stöttning inom Omställningslyftet med fokus på hållbarhet och digitalisering.
- Det som gör våra stommar unika är att vi använder ett och samma material genom hela stommen. Det skapar en trygghet då du som användare vet hur materialet hanterar fukt, luft och andra yttre omständigheter. Kombinerat med frästa luftspår i stommen så skapas en isolerande funktion av den stillastående luften, säger Johan Hervall, Försäljningschef på IsoTimber. Man kan säga att vi är lite av en inbrytare i en vanligtvis konservativ bransch.
Snabbt montage, enkelt att återanvända
I fabriken i Östersund tillverkar IsoTimber de bärande och isolerande väggelementen av byggblocken, med urtag för fönster- och dörröppningar.
- Vår produktionsteknik ger förutsättningar för exakt passform, stabilitet och snabbt montage. Det är också en god lösning när man ska designa för återbruk. Konstruktionen gör planelementen lämpliga att demontera och återanvända, vilket kan förlänga produktens livslängd med många år, berättar Johan Hervall.
Det har varit en riktigt bra energiinjektion så här långt och får oss att tänka utanför boxen och utmana våra egna tankar.
Handlingsplan för ökad affärsnytta
IsoTimber får stöttning via Omställningslyftet genom Affärsdriven digitalisering för hållbar omställning, ett program som riktar sig till ledare som tillsammans med sin ledningsgrupp önskar att ta ett helhetsgrepp om både digitalisering och hållbarhet. Programmet erbjuder skräddarsydda kunskapslyft, en handlingsplan för ökad affärsnytta och stöd av experter.
Hittills har tre workshops genomförts och mer arbete återstår.
- Det har varit en riktigt bra energiinjektion så här långt och får oss att tänka utanför boxen och utmana våra egna tankar. Vi bygger ut vår fabrik nu med ytterligare en produktionslinje och i det arbetet är det extra värdefullt att få stöd i vår utveckling, säger Johan Hervall.
Susanna Winzenburg är affärsrådgivare och coach inom Omställningslyftet och på RISE. Tillsammans med kollegan Conny Björnehall stöttar de IsoTimber i företagets utveckling.
- Tillsammans med företaget identifierar vi delar som de vill bli bättre på och engagerar forskare och experter inom varje område. Det gör allting väldigt unikt. Önskar de också en specialist så kan vi hjälpa till med det, till exempel utfasning av en specifik kemikalie, utveckling av en sensor eller en cirkulär affärsmodell med mera. De medverkande företagen får också möjlighet att delta i andra projekt för att utveckla verksamheten ytterligare, förklarar hon.
Allt fler upptäcker fördelarna med IsoTimber
IsoTimber levererar till fastighetsutvecklare och byggentreprenörer, men även privatpersoner har fått upp ögonen för företagets hållbara träkonstruktioner.
- Vi har mycket dialog med privatpersoner under byggnadsprocessen. De senaste åren har vi fått flera förfrågningar om större projekt och har till exempel levererat till ett LSS-boende och ett äldreboende med 48 lägenheter samt flerfamiljshus. Så vi har absolut kapacitet att leverera till större projekt, men i dagsläget är det främst arkitektritade villor som är vår mest frekventa kundbas. De flesta av våra kunder är drivna av hållbarhet och byggmaterial som ger det lilla extra, berättar Johan Hervall.
Vill utveckla byggbranschen
IsoTimber har ambitionen att utveckla byggbranschen mot en mer hållbar industri. Nyligen presenterades projektet 100% fossilfria byggskivor och byggelement där IsoTimber samarbetar med RISE, Moelven och Stora Enso. Målet är att minska byggbranschens klimatavtryck genom ett ligninbaserat lim som kan användas i tillverkningen av plywood och byggelement.
- Det är spännande. Och det diskuteras mycket i byggbranschen att vi ska använda mer trä i byggnader. Många nöjer sig då med att använda beprövade träkonstruktioner som funnits länge. Visst, det fungerar, har bra bärighet och du behöver inte ändra så mycket i processen. Men oftast behöver man isolera och addera ytterligare material. Det handlar om att utbilda marknaden och branschen och sådant tar lite tid. Allt fler förstår vad vi på IsoTimber gör och upptäcker vår innovativa produkt så det känns spännande. Vi vill ju väldigt gärna vara med och bidra till en bättre byggbransch, avslutar Johan Hervall.