Kontaktperson
Thomas Angervall
Projektledare
Kontakta ThomasNorska versionen av RISE klimatdatabas för livsmedel är utvecklad i samarbete med NORSUS, Norska institutet för hållbarhetsforskning med syftet att öka medvetenheten om olika livsmedels klimatpåverkan samt bidra till att minska klimatpåverkan från vår konsumtion och produktion av livsmedel.
NYTT i Klimatdatabasen 2024 – Biodiversitetsavtryck.
RISE klimatdatabas för livsmedel innehåller generella klimatavtryck för ca 720 livsmedelsprodukter såsom fläsk, torsk, mjölk, morötter, kaffe osv. och för ca 1300 olika produktionskedjor, t.ex. olika ursprung och/eller produktionsmetoder, såsom växthusproduktion eller odling på öppna fält. Varje klimatavtryck i databasen baseras på tillgängliga livscykelanalyser, klimatberäkningar från RISE och NORSUS eller andra nationella samt internationella publikationer. RISE och NORSUS arbetar för att datakvaliteten är den bästa tillgängliga samt att klimatavtrycken är så jämförbara som möjligt.
Den norska versionen av RISE klimatdatabas för livsmedel är utvecklad för att representera konsumtionen av mat i Norge och kan användas för beräkningar av aggregerad klimatinformation för recept, måltider, menyer, inköp, shopping m.m. Klimatdatabasen kan även använda för livsmedelsstatistik såsom rapportering och indikatorer för att sprida kunskap om livsmedels klimatpåverkan på olika sätt samt arbetet med att minska klimatpåverkan från produktion och konsumtion av mat.
RISE klimatdatabas för livsmedel uppdateras årligen för att säkerställa att bästa tillgängliga och mest uppdaterade data används, detta arbete finansieras av leasingavgiften. Databasen är inte öppen och individuella klimatavtryck kan inte distribueras eller kommuniceras till tredje part. Beräknade resultat/klimatavtryck av recept/måltider/menyer/inköp/ försäljning/shopping etc. kan med fördel kommuniceras till kunder och konsumenter.
Nu kan användare av klimatdatabasen inte bara utvärdera och jämföra livsmedels klimatpåverkan, utan även deras påverkan på biologisk mångfald. Genom att kombinera Klimatdatabasen med Biodiversitetsdatabasen får livsmedelsföretag och offentliga organisationer en bredare bild av livsmedels miljöpåverkan.
NYHET!
Nu kan användare av klimatdatabasen, utöver klimatpåverkan, även utvärdera och jämföra livsmedels påverkan på biologisk mångfald. Biodiversitetsavtrycket (fPDF) mäter den potentiella artförlusten som orsakas av mänsklig markanvändning.
Biodiversitetsavtryck i RISE Klimatdatabas.pdf (pdf, 77.8 kB)
RISE Food Climate Database - Norwegian version_0.pdf (pdf, 1.56 MB)
RISE klimatdatabas för livsmedel_241119_1.pdf (pdf, 180.8 kB)