Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Bio2Reg karta
Foto: Bio2Reg

BIO2REG - Katalysator för regional bioekonomi

Många regioner saknar idag de verktyg, kunskaper och resurser som behövs för att ställa om till en cirkulär bioekonomi. BIO2REG är ett europeiskt projekt som hjälper växthusgasintensiva regioner att genomföra denna viktiga omställning. Genom konkreta åtgärder stödjer vi dessa att bli modellregioner inom bioekonomi.

Den cirkulära bioekonomin, som använder förnybara biologiska resurser och teknologier för att producera livsmedel, material eller energi, kan spela en avgörande roll i att driva strukturell förändring. Den har potential att skapa nya värdekedjor och därigenom främja kunskapsbaserad tillväxt och sysselsättning, ekosystemens återhämtning och resiliens, resurseffektivitet och cirkularitet samt innovation – samtidigt som hänsyn tas till de specifika ekonomiska, sociala och miljömässiga förutsättningarna i varje region.

Drivna av omställningen till hållbar utveckling genomgår regioner med koldioxidintensiva ekonomier – såsom kolbrytning, intensivt jordbruk, skogsbruk, fiske och torvproduktion – en betydande strukturell förändring. De negativa effekterna kan vara omfattande, inklusive ekonomiska störningar, arbetslöshet, sociala påfrestningar och ökade regionala skillnader.

Omställning genom europeiskt samarbete

Uppdraget: BIO2REG är ett treårigt europeiskt projekt som ska möjliggöra den systemiska omvandlingen av växthusgasintensiva regioner till modellregioner för bioekonomi. Nio samarbetspartners arbetar för att utveckla konkreta åtgärder som stödjer hållbara bioekonomiska övergångar i europeiska regioner.

Projektet syftar till att förse regionala aktörer med praktisk kunskap och verktyg för att utforma och genomföra en regionsspecifik omställning. Dessa verktyg inkluderar:

  • Ett multikriterie-baserat utvärderingsramverk och vägledningar för självutvärdering av en regions potential som bioekonomisk modellregion.
  • Ett nätverk av regioner som främjar direkt samverkan och ömsesidigt lärande mellan intressenter.
  • Ett interregionalt utbytesprogram för att stärka partnerskap, dela erfarenheter och bygga kapacitet genom mentorskap och utbildningsinsatser.

Kunskapsdelning mellan regioner

Projektet bygger på en region-till-region-ansats, vilket möjliggör utbyte av kunskap, bästa praxis och gemensamma utmaningar mellan olika regionala aktörer i omställningsprocessen. Bio2Reg:s unika modellregionsramverk sätter regionernas specifika förutsättningar i centrum för transformationen.

RISE deltar i Arbetspaket 1, ”Bedömning av regional potential för övergång till en cirkulär och systemisk bioekonomisk modellregion”, med särskilt fokus på Uppgift 1.4, ”Kartläggning av bästa praxis i cirkulära och systemiska modellregioner”.

RISE medverkar även i Arbetspaket 2, ”Etablering av en interregional nätverksstruktur för övergång till en cirkulär och systemisk bioekonomisk modellregion”, samt bidrar till andra arbetsområden inom projektet.

Introduktion till BIO2REG projektet

Klimatkrisen påverkar vår planet allvarligt, och behovet av att bekämpa dess konsekvenser är mer brådskande än någonsin. Som en respons på detta skiftar allt fler regioner med hög växthusgasintensitet till cirkulär och biobaserad hållbar produktion – bioekonomi.

Men varje region är unik och behöver en specifik uppsättning verktyg och stöd för att genomföra omställningen utifrån sina egna styrkor. BIO2REG är ett unikt initiativ som sätter regionerna i centrum för omvandlingen genom att frigöra deras individuella bioekonomiska potential. Projektets kärna är dess systemiska "region-till-region"-strategi.

BIO2REG publishes blueprint for bioeconomy model regions

Biobaserade och cirkulära värdekedjor

Att bygga upp lönsamma värdekedjor i den cirkulära bioekonomin kräver betydande insatser och kompetens. Att uppnå detta innebär att integrera innovation, hållbarhet och tvärsektoriellt samarbete - en ambitiös men ändå nödvändig strävan. Det finns dock hinder du kan möta när du omvandlar din region till en bioekonomisk modellregion.

Forskningsinfrastruktur och levande laboratorier som främjar övergången till bioekonomi

Forskningsinfrastruktur och levande laboratorier spelar en avgörande roll för att forma bioekonomin, och tillhandahåller den grund som behövs för att överbrygga gapet mellan upptäckt och kommersialisering. Det möjliggör innovativa lösningar för övergång från teori till praktik. Att bygga denna grund innebär dock betydande utmaningar för regioner som navigerar övergången till en bioekonomi.

Finansiering av bioekonomimodellregioner

Privat och offentlig finansiering är en avgörande drivkraft för att omvandla växthusgasintensiva regioner till bioekonomiska modellregioner. Regionala intressenter står dock inför betydande utmaningar.

Social rättvisa och utbildning för bioekonomimodellregioner

Bioekonomin kan fungera som en viktig drivkraft för strukturella förändringar. Denna förändring kan dock innebära samhälleliga utmaningar som är förankrade i regionens unika kulturella sammanhang och specifika omständigheter. Att se till att övergången är rättvis och bara spelar en central roll i denna process, vilket ger den grund som behövs för en framgångsrik övergång till en hållbar bioekonomi.

Under vårt årsmöte i Jülich, Tyskland, i januari, höll BIO2REG-teamet workshops som behandlade ämnen som fördelarna och målgrupperna med BIO2REG nätverk.

Uppdatering från arbetspaket 2: Etablering av ett interregionalt nätverk, som syftar till att koppla samman regioner och stödja deras
övergång till en cirkulär bioekonomi. Nätverket, en avgörande komponent i
BIO2REG projekt, syftar till att skapa ett robust ramverk för samarbete och
kunskapsutbyte mellan europeiska regioner

BIO2REG Faktablad (pdf, 341.37 kB)

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

1.Ingen fattigdom
2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
4.God utbildning för alla
5.Jämställdhet
6.Rent vatten och sanitet
7.Hållbar energi för alla
8.Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
10.Minskad ojämlikhet
11.Hållbara städer och samhällen
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
14.Hav och marina resurser
15.Ekosystem och biologisk mångfald
16.Fredliga och inkluderande samhällen
17.Genomförande och globalt partnerskap
Mattias Drotz
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.