Kontaktperson
Mats Stading
Senior forskare
Kontakta MatsProjektet utvecklar färdigmat med högt innehåll av energi, protein och näringsämnen för seniorer, samt förtjockade drycker för dem med sväljsvårigheter (dysfagi). Målet är att förebygga åldersrelaterad skörhet (genom mat) och hantera dysfagi (drycker), vilket är betydande utmaningar i och med en åldrande befolkning.
När allt fler av oss lever längre växer andelen åldersrelaterade problem såsom åldersskörhet, förlorad muskelmassa och muskelfunktion (sarkopeni). En huvudorsak för både skörhet och sarkopeni är att dessa seniorer inte får i sig tillräckligt med energi, protein och andra näringsämnen, och det är ofta orsakat av sväljsvårigheter (dysfagi). För speciellt äldre seniorer leder detta till undernäring och viktminskning, och tyvärr ofta till vård på vårdhem, sjukhus och slutligen död. Skörheten är nära kopplad till fallolyckor vilket sammantaget leder till en negativ spiral. Förutom det mänskliga lidandet uppskattas kostnaden för enbart undernäring till 9 miljarder kr per år och fallolyckor 25 miljarder kr per år.
Projektet utvecklar mat och dryck i nära samarbete med industrin för att minska de beskrivna problemen genom att dra nytta av tidigare forskning för att utveckla berikade färdigrätter och smakliga förtjockningsmedel med bra munkänsla. Detta kommer att ge förbättrad livskvalitet för äldre, minskade sjukvårdskostnader och ännu bättre färdigrätter, förtjockade drycker och förtjockningsmedel, speciellt anpassade för seniorer.
Mat och dryck för seniorer
Pågående
Koordinator
2025-2027
4 000 000 kr
Högskolan i Kristianstad, Lyckeby, Dafgårds, Helsingborgs Kommun