Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Bönor

Svenskt och öländskt kvalitetsmjöl från baljväxter för humankonsumtion

Syftet med projektet är att utveckla svenskt baljväxtmjöl från svenska sorter genom att testa olika processer och produktionsparametrar för att få säkra, funktionella och näringsrika baljväxtmjöl. Målet är att utveckla en tillverkningsprocess och ta fram baljväxtmjöl från tre svenskodlade baljväxtsorter av gul ärta, åkerböna och brun böna.

Bakgrund

Idag saknas ett svenskproducerat baljväxtmjöl på den svenska marknaden. Det finns en ökad efterfrågan på svenskodlade och svenskprocessande vegetabiliska råvaror både från konsumenter och livsmedelsproducenter.

Att tillverka svenskt mjöl av baljväxter är viktigt av flera skäl. För det första bidrar det till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Baljväxter, som ärtor och bönor, har förmågan att fixera kväve från luften, vilket minskar behovet av konstgödsel. Detta leder till mindre miljöpåverkan och förbättrad jordhälsa.

För det andra främjar produktionen av baljväxtmjöl den svenska jordbrukssektorn. Genom att odla och förädla baljväxter lokalt skapas arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt på landsbygden. Dessutom minskar beroendet av importerade råvaror, vilket stärker Sveriges försörjningsberedskap.

Näringsmässigt är baljväxtmjöl en utmärkt källa till protein, fibrer och viktiga mikronäringsämnen. Detta gör det till ett hälsosamt alternativ till traditionella mjölsorter. Baljväxtmjöl kan användas i en rad olika livsmedelsprodukter, från bröd till pasta, vilket ökar mångfalden i kosten och kan bidra till bättre folkhälsa.

Projektets innehåll

I projektet görs en litteraturstudie över odlingsfaktorer, hållbarhet och sortval inom primärproduktionen. De praktiska delarna består av utveckling av en process för tillverkning av baljväxtmjöl i stor skala. Mjölets kvalitet bedöms genom analys av näringsämnen, antinutrienter, reologiska egenskaper, samt mikrobiologiska parametrar. Slutligen tas ett projekteringsunderlag fram och olika livsmedelsproducenter får testa de framtagna mjölsorterna.

Sammanfattningsvis är tillverkningen av svenskt mjöl av baljväxter en viktig del i att skapa ett hållbart, näringsrikt och ekonomiskt fördelaktigt livsmedelssystem i Sverige.

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

2.Ingen hunger
3.Hälsa och välbefinnande
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
Charlotta Löfström

Kontaktperson

Charlotta Löfström

Forskare

+46 10 516 67 30

Läs mer om Charlotta

Kontakta Charlotta
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tora Råberg

Kontaktperson

Tora Råberg

Forskare

+46 70 298 67 45

Läs mer om Tora

Kontakta Tora
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.