Kontaktperson
Karin Östergren
Senior Forskare
Kontakta KarinFINEST plattform bygger vidare på den Formas-finansierade centrumbildningen FINEST (2020–2024). Centrumbildningen har haft tre värdekedjor i fokus: mer svenska bär i livsmedel, proteiner från svenska baljväxter, och utveckling av nya livsmedelskoncept.
En av centrumbildningen FINEST målsättningar har varit att bidra till att den norrländska bärindustrin utvecklas och att svenska bär i större utsträckning än idag används i hälsosamma och goda livsmedel.
Sverige är en av de största producenterna av vilda bär i Europa och den totala biologiska produktionen i Sverige uppskattas till mer än 550 000 ton, främst blåbär, lingon, kråkbär och hjortron. Dock används endast cirka 2–5 procent av den svenska produktionen, och det finns en stor potential för den svenska bärindustrin att utvecklas.
Målet har varit att placera Sverige i det främsta ledet genom att främja och stödja utvecklingen av den svenska vildbärsindustri och svenska produkter, baserat på en hög vetenskaplig standard, jämförbar med länder som Kina, Japan och Finland.
Utvecklingen av en värdekedja för vilda bär kommer att skapa nya jobbmöjligheter i Sverige och placera Sverige som en av de världsledande leverantörerna av innovativa vilda bärprodukter.
Inom FINEST centrumbildning har vi verkat för att öka produktionen av svenska baljväxter som kan komplettera traditionella animalieprodukter samt mejerisubstitut och köttsubstitut med proteiner från svenska baljväxter.
Ökad konsumentmedvetenhet om de goda effekterna av en växtbaserad diet har lett till en hög efterfrågan på alternativ till kött och mejeriprodukter. Det finns idag en rad alternativa produkter på marknaden för den som vill äta mer växtbaserat. För att vinna konsumenternas gillande krävs både förbättringar i produktionen och utvecklingen av nya produkter.
Det finns ett behov av forskning för att förbättra och utveckla hållbara processer och tilltalande produkter från svenska baljväxter. Inom FINEST har vi arbetat med att designa och studera växtbaserade produkter med adekvat näringskvalitet och hög smaklighet genom att optimera konsistens och smak och även ta bort oönskade näringsämnen.
Målet har varit att utveckla nya värdekedjeinnovationer baserade på svenska baljväxter. Sådana värdekedjor kommer att stödja utvecklingen av en ökad mångfald av jordbruksprodukter och öka proteinets självförsörjning i Sverige.
Forskare inom FINEST centrumbildning har i samarbete med livsmedelsindustrin utvecklat nya livsmedelskoncept för att minska beroendet av åkermark. De forskningsprojekt som ingått ska ha potential att bidra till robusthet i livsmedels- och foderförsörjningen under ett föränderligt klimat utan att offra miljömässiga hållbarhetsmål.
Inom FINEST har vi utvärderat hur en potentiell livsmedelskedja skulle kunna utformas, liksom miljönytta, hälsoaspekter, konsumentacceptans, och regelverk runt den här typen av livsmedel. Syftet har varit att öka förståelsen för hur experimentell framställning av livsmedel mer generellt skulle kunna bidra till en mer hållbar livsmedelsförsörjning
Värdekedjor FINEST centrumbildning
Pågående
Koordinator
4 år