Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
Gluten free bread synchrotron experiment RISE

Framtidens mat lyfter glutenprojekt

14 november 2024, 09:16

Ett inlägg på RISE LinkedIn-kanal Framtidens mat lyfter vårt projekt där glutenfritt bröd undersöktes genom att placera en ugn i synkrotronen.

När Lyckeby Group, Sveriges Stärkelse-producenter, ville undersöka hur olika typer av stärkelse kan påverka volymen på glutenfritt bröd, valde de att samarbeta med oss i LSRI på RISE. För att genomföra experimentet utvecklade vi glutenfria degar baserade på ett referensrecept från specialbageriet Garbo Food. Degarna fick en tillsats av olika potatisstärkelser, både naturliga och modifierade. I experimentet användes vi en kombinerad konvektion-mikrovågsugn med en provmiljö från RISE, som tillät noggrann analys i realtid. Ugnen placerades i en så kallad synkrotron för att visualisera porbildningen under bakningen. 
 

Läs LinkedIn-inlägget här.

Läs mer om experimentet här.