Framtidens mat lyfter glutenprojekt
14 november 2024, 09:16
Ett inlägg på RISE LinkedIn-kanal Framtidens mat lyfter vårt projekt där glutenfritt bröd undersöktes genom att placera en ugn i synkrotronen.
När Lyckeby Group, Sveriges Stärkelse-producenter, ville undersöka hur olika typer av stärkelse kan påverka volymen på glutenfritt bröd, valde de att samarbeta med oss i LSRI på RISE. För att genomföra experimentet utvecklade vi glutenfria degar baserade på ett referensrecept från specialbageriet Garbo Food. Degarna fick en tillsats av olika potatisstärkelser, både naturliga och modifierade. I experimentet användes vi en kombinerad konvektion-mikrovågsugn med en provmiljö från RISE, som tillät noggrann analys i realtid. Ugnen placerades i en så kallad synkrotron för att visualisera porbildningen under bakningen.
Läs LinkedIn-inlägget här.
Läs mer om experimentet här.
2024-11-14
2023-03-29
2020-12-01
2020-10-21
2020-08-21
2020-05-07
2020-05-06
2020-04-07