Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
Tomografikurs

RISE förstärker inom tomografisk avbildning

07 maj 2020, 09:58

Den 22 april anordnades RISE första interna utbildning i tomografisk avbildning. 16 forskare från RISE, tre doktorander och en mastersstudent, kopplade upp sig på Zoom för att lyssna på när Emanuel Larsson, röntgen- och neutronavbildnings­specialist på RISE, lärde ut grunderna i tomografi. Men vad är tomografi och i vilka forskningsprojekt bör du överväga att använda dig av tekniken? Vi bad Emanuel berätta mer.

Tomografi är en teknik för att, med hjälp av en ljuskälla, ett rotationsbord och en detektor, avbilda ett objekt i tre dimensioner. Ljuskällan skickar ut strålning mot det roterande objektet, detektorn fångar upp det ljus som har interagerat med objektet och skapar en projektionsbild av objektet vid en specifik vinkel. Alla projektionsbilder sätts sedan ihop digitalt till en tredimensionell volym via en matematisk process kallad 3D-rekonstruktion. I datorn kan man sedan göra virtuella skärsnitt i volymen för att studera materialsammansättningen inuti objektet.

– Den främsta fördelen med tomografi är att du kan studera ett objekts insida virtuellt utan att behöva göra destruktiva tvärsnitt eller på annat sätt förstöra objektet. Tomografi används inom sjukvården vid skiktröntgen, men även för att undersöka arkeologiska fynd, två fall där man vill studera insidan på något men där man absolut inte får förstöra det, säger Emanuel Larsson.

Tomografi används inom såväl läkemedelsutveckling som inom fordonsindustrin, där den senare vill kunna studera bilkarosser närmare för att upptäcka sprickor i fogarna mellan metall, lim och plast. Men även livsmedelsbranschen ser fördelarna med att använda sig av tomografi.

– På RISE har vi bland annat studerat hur salt distribueras i bröd med målet att hitta lösningar för att minska svenskars saltkonsumtion. Med hjälp av neutrontomografi kan vi se exakt var i brödet saltet finns och därmed distribuera om det för att minska den totala salthalten, med bibehållen smak, berättar Emanuel.

Under utbildningen fick deltagarna en gedigen introduktion i tomografi, från hur en tomograf fungerar i praktiken till rekonstruktion och rendering av volymer i 3D. Deltagarna fick dessutom möjlighet att göra en avbildning av ett objekt i realtid, genom fjärrstyrning av Emanuels egenhändigt byggda ljustomograf. Den köksbaserade ljustomografen byggdes av Emanuel för just utbildningssyften och är komplett med varningssignaler och ljudeffekter som man möter vid ett fullskaligt tomografistrålrör på en storskalig forskningsanläggning.

Alla som genomfört kursen ska ha en grundläggande förståelse för hur tomografi fungerar och när tekniken bör användas, samt kunna genomföra enklare tomografiska avbildningar. Att kursen hölls på distans innebar en del tekniska utmaningar men Emanuel såg även fördelar med att utbilda via Zoom.

– När det uppstod problem i det praktiska momentet av kursen så kunde kursdeltagarna enkelt dela sin skärm så att alla kunde hänga med när vi löste problemet, vilket gav ytterligare en dimension till utbildningen. Även om detta är genomförbart när alla sitter i samma rum så sker det sällan i praktiken, säger Emanuel. 

 

Är du intresserad av att lära dig mer om tomografi? Kontakta Carina Gatzinsky.